Dansk miljønørd i Colombia: “Det er billigt, lavpraktisk og uden prestige, men det er det, der virker”

Mikkel Hall arbejder sammen med de lokale myndigheder i Medellin, som på få år er gået fra at være en berygtet narkoby til Colombias mest velfungerende by
Foto: Privat
Morten Scriver Andersen

5. september 2024

Mikkel Hall er sektorrådgiver på den danske ambassade i Bogotá, hvor han kom til i 2022 efter tre år i en lignende stilling i Buenos Aires. Endnu før det havde han i mange år sin gang i Miljøministeriet. Han arbejder på et samarbejde mellem Københavns Kommune og de to byer Bogotá og Medellin om spildevandsrensning, drikkevandsforsyning, affaldshåndtering og infrastruktur for cyklister og gående.

Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

Vi skal have ekspertdelegationer fra København hertil i løbet af efteråret, så vi skal have et solidt arbejdsprogram for alle de fire områder vi arbejder på. Det er for eksempel BIOFOS, der arbejder med den københavnske spildevandsrensning og Teknik- og Miljøforvaltningen, der arbejder med affald og mobilitet.

Hele konceptet er, at de arbejder sammen med de lokale på de projekter, som de lokale nu har. Så det er ikke sådan, at vi kommer med et projekt og leverer til dem. Vi arbejder blandt andet i Medellin, som jo plejede at være en af Colombias mest berygtede kartelbyer, men i dag er den bedst fungerende by både kommercielt, økonomisk og administrativt. Og når det gælder vandforsyning, er de fuldt på højde med mange vestlige lande. Så Medellin har i virkeligheden mindst brug for hjælp i Colombia, men til gengæld er det her alle de andre byer kigger mod, så det er et godt sted at sprede danske erfaringer fra.

Læs også: Medellín: Fra narkocentrum til økoby

Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?

Det er de lokale folks arbejdsomhed. Der er sådan en fordom om latinere som dovne, og den kommer bare til skamme. Der er ikke nogen, der går hjem fra samlebånd klokken 4 i Colombia. Der er en masse organisatoriske problemer og korruptionsproblemer, der gør, at deres effektivitet ikke er så høj. Men der bliver virkelig gået til stålet. Hvis du ikke har et job, så kan det gå helt galt for dig og din familie, og det kan man se på arbejdsmoralen.

Hvad irriterer dig mest ved din branche?

Altså, jeg synes, at der er alt for meget fokus på det mest synlige og ikke så meget på indholdet. Et eksempel: Vi har COP16 for biodiversitet i Cali i år. Og der bliver brugt enormt meget tid i diplomatkorpset på, at forberede seminarer, konferencer, og udstillinger, og forsøge at få danske virksomheder med til COP’en til noget, som egentlig er et sideshow til forhandlingerne og indholdet.

Man kunne jo for eksempel have brugt noget af den tid til at lave specifikke projekter om biodiversitet i Colombia, hvis man har biodiversiteten højt på dagsordenen.

Læs også: Colombia går forrest, når naturens Paris-aftale i år skal op at flyve

Hvad undrer dig, at alle ikke taler om, når det gælder global udvikling?

Jamen der har jeg en lige til højrebenet. Der bliver talt alt for meget om store investeringer og store anlæg, og alt for lidt om effektivitet. Energi og vand er to størrelser, hvor der er masser af prestige i, for eksempel ved at lave store vindmølleparker eller atomkraftværker. Men det er langt billigere og langt bedre for samfundsøkonomien at øge energieffektiviteten.

I Bogotá oplever man en vandkrise i øjeblikket på grund af El Niño. Og spørgsmålet bliver straks, ‘hvor laver vi vores næste reservoir?’ Det er et megadyrt infrastrukturprojekt af kæmpe dimensioner og destruktion af naturområder.

Til et lavpraktisk møde med lokale vandteknikere siger HOFOR-folkene, ‘hvis I kan lave den her systematiske lækage-sporing, en meget lavpraktisk proces, så vil vi gerne garantere, at I kan spare 10 procent af jeres samlede vandforsyning. Altså fra i dag. Og de 10 procent svarer nogenlunde til størrelsen af det reservoir, de taler om. Det er lavpraktisk, billigt, der er ikke meget prestige i det, og ingen ude i den store verden vil lægge mærke til det. Men der er meget mere økonomi i det.

Hvad er dit bedste læse-lytte-kigge-tip?

Så vil jeg gerne slå et slag for Ingeniørens nichemedier. Jeg selv har været virkelig glad for WaterTech. Hvis man sidder ude i verden og gerne vil følge med i, hvad der sker teknisk og politisk i Danmark på et fagområde, så er det et virkelig godt sted at kigge. Igen med reference til det her med at indholdet er det vigtigste.


Har du et bud på, hvem vi skal tale med til næste udgave af Min Verden, så skriv på [email protected]