Dansk ortopædkirurg på arbejde i Nigeria

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det er et karrierespring af de helt store for ortopædkirurg Johannes Yde fra Århus, når han nu i en måned skal deltage på Læger uden Grænsers kirurgiske hold i byen Port Harcourt i Nigeria.

Her skal han på Teme-hospitalets traumecenter bl.a. operere patienter, der har skader efter ulykker og vold.

61-årige Johannes Yde, der er uddannet fra Aarhus Universitet i 1974 og fik speciallægeanerkendelse i ortopædisk kirurgi i 1983, har i en årrække været overlæge på Herning Sygehus.

I 2001 var han med til at etablere privathospitalet Dalgas, som senere blev omdannet til Aleris Danske Privathospitaler, der i dag har afdelinger i Aalborg, Esbjerg, Herning, Hørsholm, Odense og Århus.

Frem til 2008 fungerede Johannes Yde som cheflæge på Aleris Danske Privathospitaler, men er i dag tilknyttet som konsulent.

– Efter at have været med til at etablere hospital i Danmark bliver det spændende at se, hvordan Læger uden Grænser arbejder. Jeg er klar over, at det bliver under helt andre forhold, end jeg er vant til, men det er bl.a. også det, der bliver fagligt udfordrende, siger Johannes Yde, som har kone og 2 voksne børn.

– Jeg er klar til at tage hul på et helt nyt kapitel i mit liv. Og det bliver helt sikkert noget andet at udføre livreddende operationer end f.eks. idrætskirurgi, som jeg har beskæftiget mig meget med herhjemme, tilføjer han.

Port Harcourt ligger i Nigerias tæt beboede olierige Niger Delta-region, hvor der er væbnet kamp om magten og naturens ressourcer, hvorfor udbrud af vold er almindeligt. Læger uden Grænser har arbejdet i Nigeria siden 1996.