Målet med Danmarks engagement i forhold til Libyen er først og fremmest at standse vold og overgreb mod civile og sikre, at befolkningen får adgang til humanitær hjælp.
Det fremgår af regeringens og det politiske flertals strategi for Danmarks rolle i det nordafrikanske land, som kom ud onsdag.
Samtidig vil Danmark arbejde for, at det libyske folk selv kan bestemme deres egen fremtid. Derfor støttes arbejdet for en politisk proces, som gennem dialog leder til politiske reformer, der kan føre til en bæredygtig, fredelig og demokratisk fremtid for Libyen.
Danmark ønsker, at et stærkt, velstående og samlet Libyen skal blive en positiv kraft i regionen og bidrage til stabilitet på det afrikanske kontinent og i Middelhavsregionen, hedder det.
Udenrigsminister Lene Espersen (K):
– Med den strategi partierne bag Libyen-indsatsen er blevet enige om, synes jeg, at vi har etableret et godt og solidt grundlag for den danske diplomatiske indsats og for vores operative engagement.
Den danske indsats består af 4 hovedspor:
1) Det politiske spor,
2) det militære bidrag,
3) humanitær bistand og
4) bidrag til langsigtet stabilisering.
– Disse 4 spor skal tænkes i sammenhæng og det er dét, vi gør med strategien, anfører hun.
Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V):
– Forsvarets lynhurtige reaktion, hvor vores fly var indsat bare 3 døgn efter at FN’s Sikkerhedsråd traf den nødvendige beslutning, har bidraget til at redde civile liv i Libyen.
– Det er klart, at når der handles med så kort varsel, skal der efterfølgende arbejdes med rammen for vores indsats og her er Libyen-strategien et godt skridt i den rigtige retning. Jeg er særligt glad for den brede politiske opbakning, der betyder meget for vore soldater og pårørende.
Udviklingsminister Søren Pind (V):
– Danmark har indtil videre støttet den humanitære indsats i og omkring Libyen med over 15 mio. kr., og vi følger fortsat situationen tæt. Tilstrømning af flygtninge og migranter til nabolandene er en særlig udfordring, som vi ikke mindst i nærområderne skal løse.
– Udviklingen i Libyen har stor betydning for Europa og Danmark. Det er derfor vigtigt, at vi nu med strategien allerede tænker langsigtet stabilisering i samarbejde med bl.a. EU og FN. Danmark har også allerede nu ydet støtte til FN’s dialogbestræbelser med 3 mio. kr.
Danmark vil bidrage til internationale bestræbelser på at gennemføre både de militære og de politiske aspekter af sikkerhedsrådsresolutioner-ne 1970 og 1973 om Libyen og bakke op om de mandater, der er givet til FN, NATO, Den Afrikanske Union og Den Internationale Straffedomstol.
Danmark vil koordinere sin indsats med andre centrale internationale aktører især medlemmerne af Libyen kontaktgruppen, herunder Den Arabiske Liga.
Man kan læse hele strategien på
http://www.um.dk/NR/rdonlyres/72EF0A56-4031-40FD-AE80-1E9DFE6FF8AE/0/StrategiforDanmarksengagementiLibyen.pdf