Dansk sundheds-IT vil erobre Kina

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den første danske sundheds-IT delegation er i denne uge i Kina for at give danske virksomheder, universiteter og hospitaler mulighed for at byde ind på udviklingen af fremtidens sundheds-IT løsninger i Kina, oplyser udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Kina står over for massive udfordringer i deres sundhedssystem og har i stigende grad brug for innovative og langsigtede sundhed IT-løsninger. Det gælder blandt andet inden for telemedicin, mobilteknologi og datasystemer.

Sundhedsområdet er højt prioriteret i Kinas nuværende tolvte femårsplan, og målet er, at Kina over de næste 30 år skal bygge 5.000 nye hospitaler.

Danmark er et forgangsland, når det gælder velfærdsteknologi og brugen af IT inden for sundhedssektoren, og besøget i denne uge skal være med til at sikre, at danske sundheds-IT virksomheder og institutioner bliver en del af løsningen på Kinas store udfordring.

Det er blandt andet Innovation Centre Denmark og Invest in Denmark i Shanghai, som er med til at arrangere besøget.

Et par eksempler af de udfordringer som Kina står overfor er:
– Tilvejebringelsen af ét sundhedssystem i et land på geografisk størrelse med Europa.
– Kina har ikke et lag af praktiserende læger, så alle konsultationer og behandlinger foregår på hospitalerne.
– Kombinationen af, at ældre typisk plejes hjemme af familien og et-barns-politikkens konsekvenser i form af den såkaldte ”4-2-1 sociale struktur” med fire bedsteforældre, to forældre og et barn.
– Kina oplever i stigende grad samme kroniske sygdomme, som vi oplever i Vesten, fx diabetes og KOL.

Niels Ejskjær, afdelingslæge, lektor, Ph.D. ved Aarhus Universitetshospital og deltager i delegationen siger om besøget:
” Vi har både mulighed for at brande Danmark som førende inden for transformation af serviceydelser og samtidig har vi en chance for at vende det hele rundt og se på, om Kina kan lære os noget om de kliniske behov, vi har. Derudover danner delegationen en netværksgruppe mellem deltagerne og brobygger samtidig til kinesiske aktører, der potentielt kan viderebringe muligheder for udvikling for både Kina og Danmark”.

Det er Partnerskabet UNIK, Medico Innovation og GTS – Godkendt Teknologisk Service og Innovation Centre Denmark i Shanghai under Udenrigsministeriet, der står bag denne første nationale sundheds-IT delegation til Kina.

Omkring 30 repræsentanter fra både små og store virksomheder, universiteter og organisationer deltager i delegationen.

Kontakt: Rasmus Duong-Grunnet, Innovation Officer, Innovation Centre Denmark, Shanghai, Mobile: +86 139 1602 7784 [email protected] og Dorte Kjær, Projektchef Medico Innovation, Kgs.Lyngby, Mobil: +45 2284 8656, Email: [email protected]