Af Linda Nordahl Jakobsen, Folkekirkens Nødhjælp
Flere biskopper opfordrer nu danske kirker til at samle ind til at hjælpe de hundredtusinder af fordrevne i det nordlige Irak, hvor den militante Islamisk Stat-bevægelse rykker frem og får hundredetusinder til at flygte.
Opfordringen fra flere biskopper kommer på baggrund af de gruopvækkende angreb, som den militante Islamisk Stat-bevægelse retter mod etniske og religiøse mindretal i Irak, og som især er gået ud over yezidier og kristne.
Biskopperne opfordrer danske præster og menigheder til at gå i forbøn for de fordrevne og for det uroprægede Mellemøsten i det hele taget.
Desuden opfordres til kirkekollekt til støtte for hjælpearbejdet blandt de fordrevne i Irak.
Flygtninge strømmer til
Og mere hjælp er der hårdt brug for; i det nordlige Irak er tusinder af mænd, kvinder og børn strømmet ind i det kurdiske område i nordlige Irak i de seneste døgn og uger.
Støvede, sultne og plaget af tørst og frygt ankommer de hver dag til skoler, landsbyer og byer. Ifølge FN-rapporter ventes flere fordrevne i den kommende tid.
100.000 fordrevne på en uge
Alene i byen Zakho tæt ved grænsen til Tyrkiet, hvor der normalt bor 350.000 indbyggere, er der kommet 100.000 fordrevne til i den seneste uge, fortæller borgmesteren.
De fleste af dem er flygtet fra Sinjar og Zumar. De lokale myndigheder har åbnet skoler og andre offentlige bygninger for at huse de mange fordrevne. Men der er ikke plads nok, så mange fordrevne har slået sig ned i ufærdige bygninger og under broer.
“Der er også mange fordrevne i byerne Khanke, Shariya, Shekhan og i og omkring Dohuk. Nogle bor hos slægtninge, andre har søgt tilflugt i skoler, kirker, moskéer, parker og tomme bygninger, de lokale er også enormt generøse med at hjælpe,” fortæller en lokal hjælpearbejder i den seneste rapport fra FN’s Flygtningekommission.
Trusler om død og ødelæggelse
De senest fordrevne tæller mindst 200.000 mennesker. De fleste tilhører etniske og religiøse mindretalsgrupper.
De er drevet på flugt fra Islamisk Stats fremmarch og trusler om at dræbe enhver, der ikke efterlever deres udlægning af islam.
Men især kristne og yezidier er blevet fordrevet, efter at Islamisk Stat er rykket ind i mange af de byer og områder, hvor disse bor og har boet i århundreder.
Blandt de fordrevne er også andre mindretalsgrupper som shabak, kakai, armeniere og turkmenere. Mange af dem er blevet jaget på flugt for anden gang.
Kirker og trossamfund er blandt de ældste i Irak
Kirkerne i det nordlige Irak er blandt de ældste i landet, og nogle af de forskellige mindretalsreligioner i Irak er desuden blandt de ældste i verden.
F.eks. stammer den kaldæiske kirke (den østkatolske) tilbage fra år 300-100 efter Kristi fødsel, imens yezidierne tilhører en kurdisk religion med indoeuropæiske rødder og stammer 4000 år tilbage fra det gamle Mesopotamien. Yezidismen er ældre end både islam og kristendommen.
Basale rettigheder krænkes
”Det er en forfærdende udvikling, vi er vidner til i det nordlige Irak. Det piner os at høre om de lidelser, som indbyggerne udsættes for, og hvor deres helt basale rettigheder krænkes,” siger generalsekretær i Luthersk Verdensforbund, LWF, Martin Junge.
”De har ret til at leve med deres tro uden at blive udsat for diskrimination. Det er mennesker af forskellige trosretninger, som i århundreder har levet fredeligt og side om side med hinanden, som nu drives på flugt,” siger generalsekretæren i LWF.
LWF arbejder også i Irak og er ligesom Christian Aid og Folkekirkens Nødhjælp med i det internationale netværk ACT Alliance.
Fakta tal i Irak
I Irak er der nu 1,2 millioner internt fordrevne. De 700.000 af dem befinder sig i de kurdiske selvstyreområder, som i forvejen huser 220.000 flygtninge fra Syrien.
I Syrien har op mod 15.000 yezidier søgt tilflugt i en flygtningelejr for syriske krigsflygtninge.
Kilde: OCHA