Danske fødevarevirksomheder giver overskydende mad videre til folk i nød. I december blev der samlet mere end 35 tons mad ind via projektet Fødevarebanken.
Brunkager med brudt emballage, mælk med forkert mærkat og overskydende grøntsager.
Det er blandt de madvarer, der årligt doneres til organisationer, som hjælper folk i nød i f.eks. varmestuer og sociale væresteder.
Bag indsamlingen og uddelingen står bl.a. Fødevarebanken, der er en non-profit (alménnyttig) organisation, som bekæmper madspild i Danmark.
Fødevarebanken indsamler en del af de over 700.000 tons mad, som årligt ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kunne være spist, men ender med at blive smidt ud.
I december har Fødevarebanken, der er drevet af frivillige, uddelt 26 tons mad til julehjælp i København og 19 tons i Aarhus.
Gavner virksomheder og brugere
Meget af overskudsmaden kommer fra danske virksomheder, som af og til ender med at have overskud af fødevarer. Fødevarer, der normalt ender i skraldespanden.
Arla Foods er en af de virksomheder, som samarbejder med Fødevarebanken. I 2016 donerede den danske mejerigigant næsten 30 ton fødevarer til fødevareprojektet.
"Vi er rigtig glade for at arbejde sammen med Fødevarebanken. Selvfølgelig ville vi allerhelst undgå det, for det ville betyde, at vi ikke producerede overskudsvarer. Men med vores størrelse, så vil der være situationer, hvor vi står tilbage med produkter, vi ikke kan komme af med", siger Lars Fogh Sørensen, kundeservicechef i Arla Foods.
Det er typisk produkter med kort holdbarhed såsom mælk og yoghurt eller varer med eksempelvis russisk skrift, som ikke er blevet solgt, der bliver doneret til Fødevarebanken.
"I de tilfælde er det fantastisk med Fødevarebanken, så varerne ikke bare kasseres, men i stedet kan hjælpe trængende", siger Lars Fogh Sørensen.
Har skåret overproduktionen ned
Niels Brandt Petersen er journalist og tilknyttet DI Business
Artikllen gengives på Globalnyt efter aftale med forfatteren.