Fødevareforskere fra bl.a. Aalborg Universitet arbejder sammen med forskere i Ghana om at øge udbyttet fra fire centrale afrikanske afgrøder. Et vigtigt mål er at fremme udnyttelsen af sundere og mere bæredygtige fødevarer.
Danske fødevareforskere og studerende prøver sammen med kolleger i Ghana at øge udbyttet fra fire vigtige afrikanske landbrugsafgrøder. Det Danida-støttede projekt tilfører samtidig Aalborg Universitets nye uddannelse i Integrerede Fødevarestudier en international dimension med udanske udfordringer.
Projektet tager afsæt i de fire afrikanske afgrøder casava, yams, coco-yams og søde kartofler. Rødderne og rodknoldene – pa? engelsk root and tubers – udgør i forvejen mere end 50 procent af omsætningen i det ghanesiske landbrug, og landbrug bidrager med omkring 34 procent af Ghanas bruttonationalprodukt.
”Sa? det er vigtigt for samfundsøkonomien, og afgrøderne spiller en stor rolle som fattigdomsbekæmpende ressource,” siger lektor Thorkild Nielsen fra Institut for Planlægning pa? Aalborg Universitet (AAU).
Samarbejdet involverer det lokale Kwame Nkrumah University of Science & Technology (KNUST), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og University College Nordjylland (UCN).
Partnerne skal fremme udnyttelsen af sundere og mere bæredygtige fødevarer pa? baggrund af afgrøderne.
Desuden indebærer projektet eksport af viden via uddannelse af fem masterstuderende og to ghanesiske ph.d.-studerende. De to ph.d.-studerende kommer pa? studieophold i Danmark.
Optimisme og modsætninger
I forvejen har lektor Thorkild Nielsen været med de danske forskerkolleger pa? et første besøg i Ghana hos samarbejdspartnerne pa? det ghanesiske universitet.
”For mig personligt var det mest interessante at se den spirende optimisme og virkelyst, der eksisterer overalt i landet. Pa? trods af stor fattigdom er der en enorm interesse i at søge nye løsninger pa? problemerne. Og mødet mellem den moderne og mere traditionelle livsstil i Ghana var meget spændende at iagttage,” fortæller Thorkild Nielsen.
Netop mødet mellem nyt og gammelt indebærer, at forskerne og de studerende skal tage højde for andre forhold, end na?r de eksempelvis analyserer værdikæder i den danske fødevarebranche.
”I det tilsyneladende meget fremskridtsvenlige og fremadstormende samfund i Ghana eksisterer der ogsa? nogle sociale og kulturelle bindinger, som gør, at de analyser, vi normalt benytter os af, ikke giver plausible forklaringer. Det kan fx være de meget gamle klan- og familieforhold, der regulerer ejerskabet til jorden. Her ma? vi kombinere vores traditionelle analyser af fødevaresystemerne med teorier til at forsta? sociale og kulturelle forhold,” forklarer Thorkild Nielsen.
Pa? forha?nd er der defineret en række indsatsomra?der og succesma?l. Deltagerne skal eksempelvis kortlægge de vigtigste begrænsninger i dyrkningen af de enkelte afgrøder, og derpa? skal de udvikle og afprøve konkrete løsninger, som tackler begrænsninger.
Et andet ma?l gælder forædling, hvor de skal teste og forbedre eksisterende produkter samt udvikle helt nye med afsæt i afgrøderne.
Tilsvarende skal de fokusere pa? nye forretningsmodeller og nye markeder, samtidig med at de kaster et kritisk blik pa? de eksisterende. I det arbejde vil der ogsa? indga? evalueringer af de miljømæssige, økonomiske og sociale konsekvenser af dyrkningen og salget.
Projektet, som har fa?et fem millioner kroner i støtte fra Danida, kører frem til udgangen af 2015.