Danske fotografer vil vise verdens urørte natur

loeveunge
Forfatter billede

Da fotografparret Helle Olsen og Uri Golman satte sig for at dokumentere verdens sidste vilde naturområder i The Wild Project var målsætningen, at de skulle tage udgangspunkt i 15 steder rundt om på kloden.

Alligevel måtte de to danske fotografer sætte ambitionsniveauet ned for at få det til at lykkes, fortæller de til Natursyn på radioens P1.

Oprindeligt tog parret udgangspunkt i den store NGO Conservation Internationals kortlægning af verdens sidste vilde steder.

Her er kravene bl.a., at naturen skal være 75 procent intakt og at området som minimum er på 10.000 hektar; ud fra den definition viste det sig umuligt at finde 15 steder, fortæller Uri Golman til DR Nyheder søndag.

“Så vi valgte at reducere størrelsen lidt og har henad vejen fundet ud af, at et naturområde ikke behøver være så stort for at overleve”, forklarer han.

“Det skal ende i en stor flot udtryksfyldt fotobog med alle vore positive billeder i”, supplerer Helle Olsen.

Går efter den positive vinkel

Parret vil ikke at gå efter de samme billeder, man typisk kender af næsehorn, der har fået skåret hornet af, “for vi vil have den positive vinkel”, siger Helle Olsen og fortsætter:

“Vores mål er, på en ny måde, at vise mennesker, at der er noget andet derude end bare død og ødelæggelse af naturen”.

“I stedet for at være aktivistiske, en grøft man hurtigt kan hoppe over i, prøver vi at gøre det med stil, for det vækker nogle gange lidt mere opsigt”.

"Vores dagsorden er også at komme ud til dine og mine forældre, siger hun. Kan vi tage dem med ud i verden, via vores bog, så kan vi se at mange bække små kan blive til en større å. Og med det vække nyt håb”.

Indtil videre har projektet bragt parret på et par rejser til Grønland, Borneo, Centralafrika og Finland.

Parret bor i telt og kun har de allervigtigste fornødenheder med sig. “Når man bor i naturen og mærker den, smitter det af på ens billeder”, forklarer Uri Golman og uddyber:

“I takt med at man vænner sig mere og mere til naturen, bliver man tryggere og tør bevæge sig tættere på dyrene og får dermed bedre billeder”.

“Selvfølgelig er der vilde oplevelser, men jeg synes det er væsentligt farligere at cykle i København end at opholde sig på den afrikanske Savanne”

Holder naturantennerne intakte

Det moderne menneske har måske i dag mistet sine naturantenner, siger Helle Olsen. Og dem kan man ikke undvære i junglen, forklarer hun.

“Har man hængt sine bukser til tørre over et gelænder i en gammel mini-camp i junglen, skal man huske at ryste dem først. Og gør man ikke det, kan det hænde at man finder en 20 centimeter lang skolopender i sine bukser og det ønsker man ikke”, siger hun.

Og man skal også huske at sætte sine strømper ned over støvlerne, så man ikke stikker fødderne ned til en giftig edderkop.

Til februar går parrets næste rejse går til Maasai Mara i Kenya. Natursyn på P1 har besøgt parret i deres hjem i Nivå.

Hør udsendelsen hos DR