Folketinget har torsdag med bred opbakning vedtaget lov om etablering af Institut for Flerpartisamarbejde. Lovforslaget blev fremsat af udviklingsminister Søren Pind (V), der kalder dagen ‘”historisk for dansk demokratistøtte”.
I den forbindelse udtaler Søren Pind ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet:
– Med lovens vedtagelse har vi nu fået et nyt redskab i dansk demokratibistand, som skal styrke udviklingen af demokratiske politiske partier og flerpartisystemer i verdens fattigste lande. Folketingets partier har hermed fået bedre muligheder for at engagere sig direkte i denne del af udviklingssamarbejdet og bruge deres personlige og praktiske kendskab til det politiske arbejde til at fremme konsolideringen af demokratiet i udviklingslandene. Det glæder mig, at lovforslaget har fået en bred opbakning i folketingssalen.
Formålet med det kommende institut er at styrke den danske demokratibistand. Instituttet skal fokusere på en særlig niche i det samlede spektrum af demokratiske institutioner og aktører, nemlig støtten fra politiske partier til politiske partier.
Folkevalgte medlemmer af politiske partier spiller en særlig rolle som befolk-ningens formelle repræsentanter og talerør i landenes parlamenter, hvor de udgør grund-laget for såvel den udøvende som lovgivende magt.
Forankring af demokratiet fremmes derfor ved styrkelse af flerpartisystemer, inden for rammerne af hvilke ansvarlige og solide politiske partier kan udfolde sig.
Instituttet skal støtte politiske systemer i u-landene med fokus på kapacitetsopbygning. Instituttets aktiviteter forudses at supplere den øvrige danske støtte til demokrati i partnerlandene, således at fragmenterede indsatser undgås, og der opnås synergi.
Instituttet vil beskæftige sig med både projekter, der har en tværpolitisk platform, og projekter med karakter af søsterpartistøtte, dvs. samarbejde mellem enkelte politiske partier i Danmark og et eller flere politiske partier i udviklingslandene.
Instituttet bliver en selvejende og uafhængig institution inden for den offentlige forvaltning.
Instituttets bestyrelse vil bestå af 15 medlemmer, hvoraf 9 udpeges af Folketinget, 2 medlemmer af Dansk Ungdoms Fællesråd, et medlem af Rektorkollegiet, et medlem af NGO-forum, et medlem af Dansk Center for Internationale Studier, mens et medlem udpeges direkte af udviklingsministeren.
Dette indebærer, at Folketingets store partier har indbygget flertal i bestyrelsen.
Loven træder i kraft den 1. juli 2010.