Danske politifolk og flere soldater til FN’s fredsmission i Mali

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Udenrigsminister Kristian Jensen tilkendegav i mandag aften i New York, at regeringen vil bidrage med politi og har til hensigt at tilbyde yderligere militære bidrag til FN’s fredsbevarende mission i Mali, MINUSMA. Udmeldingen kom på topmødet ”Leaders’ Summit on Peacekeeping”, som bl.a. FN’s Generalsekretær Ban Ki-moon og USA’s præsident Barack Obama var værter for.

Det er også en dansker, generalmajor Michael Lollesgaard, der er styrkechef (Force Commander) i MINUSMA. Desuden er der omkring 20 danske officerer i styrkens hovedkvarter. Tidligere – fra februar til juni 2014 – bidrog Danmark med et Hercules C-130 transportfly.

”Stabilitet i Mali og i Sahel er vigtig, fordi regionen med Libyens sammenbrud kun er en grænse væk fra Europa. Fravær af statslig kontrol kombineret med et magtvakuum i Libyen har øget spillerummet for terrorgrupper og organiserede kriminelle – bl.a. menneskesmuglere. Samtidig medvirker massiv fattigdom og manglende muligheder til irregulær migration bl.a. mod Europa,” siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Regeringen lægger nu op til at udsende et politibidrag på op til 12 polititjenestemænd og styrke sit militære bidrag for at dække nogle af missionens kritiske mangler, eksempelvis inden for transport- og logistikstøtte. Det er første gang siden 2008, at Danmark sender politifolk til en FN-mission, oplyser Udenrigsministeriet.

”Mali er et meget skrøbeligt land, og FN’s mission gør et stort stykke arbejde for at opretholde fredsaftalen under meget svære betingelser. Samtidig vil jeg kraftigt opfordre alle aktører i Mali til at tage ansvar og holde fredsprocessen på sporet”, siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Regeringens bidrag ligger i forlængelse af Danmarks engagement i Mali og Sahel, hvor Danmark i 2013 satte 130 mio. kr. af til regionale stabiliseringsindsatser i Sahel-regionen i perioden 2013-2017. Et samtænkt og bredspektret engagement, som det hedder i pressemeddelelsen.

Regeringen orienterede torsdag Udenrigspolitisk Nævn om sin hensigt om et styrket dansk militært bidrag til MINUSMA. Mere konkrete overvejelser vil blive præsenteret på et kommende møde i Udenrigspolitisk Nævn og ventes derefter forelagt Folketinget til godkendelse, oplyses det.

På topmødet gav regeringen desuden tilsagn om 18 mio. kroner til FN’s Generalsekretærs arbejde med at varetage diplomatisk mægling og udsende særlige politiske missioner. Derved vil FN kunne styrke sine fredsindsatser i flere af verdens brændpunkter såsom Mali, Somalia, Syrien og Irak.