Danske virksomheder sætter ind mod klimaskadende palmeolie

gettyimages-1173636502
En politibetjent forsøger at slukke en skovbrand i Indonesien. I den tørre sæson påsættes mange brande for at rydde skov til blandt andet palmeolieproduktion.
Foto: Afrianto Silalahi/NurPhoto via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

30. november 2020

Hvis du tjekker ingredienslisten på din shampoo, dine stearinlys, dine kiks og din chokolade, finder du med stor sandsynlighed én fællesnævner: Palmeolie.

Palmeolie er den mest udbredte vegetabilske olie i verden og bruges i alskens produkter – fra de førnævnte til biodiesel, senge og bilsæder. Hvert år produceres der omkring 72 millioner tons palmeolie, hvoraf langt størstedelen stammer fra Malaysia og Indonesien.

De sidste par år er den alsidige olie kommet under heftig beskydning. Palmeolieproduktionen har nemlig en miljømæssig og social slagside i form af massiv rydning af regnskov for at gøre plads til plantager, hvilket forringe biodiversitet og bidrager til klimaforandringerne, og dårlige arbejdsvilkår for de millioner af mennesker, industrien beskæftiger. Således er kun en femtedel af den globale produktion af palmeolie bæredygtighedscertificeret.

”Palmeolie er en vigtig vegetabilsk olie med mange gode egenskaber, men det er afgørende, at den palmeolie, som vi anvender, er ansvarligt produceret og ikke foranlediger fældning af regnskov og forringelse af biodiversiteten eller livsgrundlag for lokalsamfund i Sydøstasien,” siger Mikkel Stenbæk Hansen i en pressemeddelelse.

Han er direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), der har samlet 30 danske virksomheder, organisationer og myndigheder i en ny alliance, der vil sikre, at palmeolien, der importeres til Danmark, fremover er ansvarligt produceret.

Palmeolie udvindes fra frugtkødet fra oliepalmer.


Foto: Dansk Initiativ for Etisk Handel

Alliance med plads til alle
Udover at hjælpe danske virksomheder er Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie også et fælles forsøg på at komme problemerne bag palmeolieproduktionen til livs ved også at lobbye globalt. Det hilser Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, der er støttemedlem i alliancen, velkommen: 

”Tropisk regnskov forsvinder med foruroligende hast, så det kan kun gå for langsomt med at få stoppet dansk imports bidrag til den globale afskovning. Det er særlig positivt, at alliancen ikke kun har en vision for den danske import, men også vil påvirke udviklingen på globalt plan.”

Med i alliancen er sværvægtere som Coop, Salling Group, Orkla og Danish Crown, men Mikkel Stenbænk Hansen understreger, at alle danske aktører, der har mulighed for at fremme en ansvarlig produktion af palmeolie, er velkommen.

For de virksomheder, der allerede køber certificeret og sporbar palmeolie, kan alliancen fungere som et fælles talerør samt udgøre et forum for samarbejde, bl.a. i forhold til at styrke de internationale certificeringsstandarder for ansvarlig palmeolieproduktion.

”Der kan være flere måder at nå alliancens mål om ansvarlig produceret palmeolie på. Nogle er allerede godt i gang, mens andre først skal til at begynde. Derfor har vi skabt fleksibilitet til, at de deltagende virksomheder selv kan vælge, hvordan de vil nå målet om ansvarligt produceret palmeolie, så alle, der vil afskovning til livs, kan være med,” siger han.