Præsident Mubaraks afgang har banet vejen for markante ændringer i de tidligere stærkt regeringstro statsmedier i Egypten, fortæller Michael Irving Jensen fra organisationen International Media Support (IMS), der er i Kairo for at se på mediesituationen
Medierne har spillet en prominent rolle bag oprøret i både Egypten og Tunesien, og netop presse- og ytringsfrihed bliver en vigtig brik i den fremtidige demokratiske udvikling i de 2 lande, anfører IMS i en pressemelding torsdag.
– Selv om overgangsperioden til en ny regering lige er begyndt, kan man allerede nu se ændringer i de tidligere stramt kontrollerede statsmedier, siger Michael Irving Jensen, der er IMS’ programkoordinator for Egypten og Tunesien.
Han mødes i denne uge med egyptiske journalister i Kairo.
– De egyptiske statsmedier har ændret sig 180 grader. På flere aviser såsom Rose Alyoussef har journalisterne smidt deres redaktører ud og journalister er gået sammen om at kræve formanden for Egyptian Journalist Syndicate, Makram Mohamed Ahmed’s afgang for at få en uafhængig ledelse, fortæller Michael Irving Jensen.
Da protesterne først begyndte i Kairos gader i januar, fordømte de statslige medier demonstranterne og de unge der førte an i demonstrationerne.
Men så begyndte kendte mediepersonligheder at forlade deres arbejdspladser på statsmedierne – fra nyhedsoplæsere til kommentatorer og teknikere – for at vise solidaritet med folket i gaderne.
Trods censur og statskontrol er mediesektoren i Egypten en af de fremmeste i den arabiske verden.
International Media Support vil nu i samarbejde med egyptiske medie-partnere se på, hvorledes internationale organisationer i en koordineret indsats bedst kan støttede uafhængige medier, en reform af medielov-givningen og en generel forbedring af journalisters professionalisme.
Altsammen som et bidrag til at føre landet mod demokrati.
Man kan læse mere på
http://www.i-m-s.dk/article/marked-change-egyptian-state-controlled-media