Indtil den 21. december kl. 23 arbejdede Jahangir på tekstilfabrikken Designer Jeans Ltd. Hans hustru arbejdede på en anden fabrik i tekstilområdet, Ashulia, hvor de boede med deres to børn på ti og to år.
Men kort før jul anholdt politiet Jahangir i hans hjem. Som leder af en fagforening havde han været en del af massedemonstrationer i Ashulia, der førte til voldelige sammenstød med politiet.
Politiets begrundelse er, at demonstranterne var til fare for statens sikkerhed. Fagforeninger mener, at regeringen forsøger at skræmme arbejdere til tavshed. Hvis Jahangir bliver dømt, står han til 14 års fængsel, skriver International Labor Rights Forum.
Fagforeningsleder Jahangir Alamhar bor i en mørkelagt celle, hvor han end ikke kan se sin egen hånd, fortæller hans hustru, der kun set ham få gange.
H&M (Hennes & Mauritz), Gap, C&A, Zara & North Face er blandt de største internationale brands i verden. De producerer alle tøj på fabrikker, hvor arbejdere er anholdt eller fyret som følge af demonstrationerne.
Hos H&M bekræfter Sustainability Manager for H&M Danmark, Mia Møgelgaard, at der har været strejker på en række leverandørfabrikker, som bl.a. producerer for H&M.
“Vi tager situationen meget alvorligt, og der er på nuværende tidspunkt mange dialoger og diskussioner blandt forskellige stakeholders i landet. Vores kollegaer i Dhaka følger situationen meget tæt og er i tæt kontakt med vores leverandører, brancheorganisationer, fagforeninger og andre indkøbere”, lyder det.
Lønkrav besvaret med gummikugler
Protesterne begyndte kort før jul, da 121 tekstilarbejdere blev fyret. Massefyringerne fik titusindvis af arbejdere til at forlade symaskinerne og myldre ud i gaderne i tekstilområdet, Ashulia, der producerer tøj til det meste af verden.
Ifølge den britiske avis, The Guardian var arbejderne bekymrede for, hvor meget de skulle producere op til jul. Og så ville de have mere i løn. Faktisk næsten en tredobling af deres løn.
Minimumslønnen er i dag 5.300 taka, hvilket svarer til knap 460 kr i løn om måneden. Men levelønnen i Bangladesh, altså den løn, der skal til for at klare kost, logi og andre nødvendige udgifter, er ifølge Asia Floor Wage omkring 29,442 taka, hvilket svarer til knap 2.571 kr.
Hurtigt udviklede protesterne sig. Ifølge fagforeningerne var protesterne i begyndelsen fredelige, men situationen eskalerede, og politiet affyrede gummikugler og sårede 10 demonstranter, fortæller fagforeningsleder Taslima Akhter til The Guardian.
I dagene efter lukkede flere end 50 fabrikker for at dæmpe protesterne, mindst 24 arbejdere og fagforeningsmedlemmer blev fængslet og er endnu tilbageholdt. Mindst 3.000 arbejdere er blevet fyret som følge af demonstrationerne.
Truet med tortur og drab
Læs videre på
https://www.danwatch.dk/nyhed/arbejdere-paa-hm-gap-og-zara-fabrikker-har-vaeret-faengslet-i-ugevis/
Louise Voller er ansvarshavende redaktør og graverjournalist på Danwatch.
Arrtiklen er at finde i seneste nyhedsbrev fra Danwatch.