I stort tal har venezuelanere indtaget gaderne i hovedstaden Caracas og i flere andre byer lørdag for at vise deres modstand mod landets udskældte præsident, Nicolás Maduro.
En af demonstranterne, den 51-årige Luisa Blanco, siger til tv-stationen al-Jazeera, at hun kan ”lugte håbet” om, at Maduro vil træde tilbage.
”Maduro må gå af. Vi kan ikke fortsætte med al den elendighed. Vi kommer til at dø af sult,” siger hun.
Flere andre demonstranter udtrykker håb om, at presset på Maduro vil blive så stort, at han vil vige pladsen for oppositionsleder og parlamentsformand Juan Guaidó, der udråbte sig selv til landets retmæssige præsident den 23. januar.
Han fik hurtigt opbakning fra USA og flere af Venezuelas nabolande. Også en række EU-lande har givet Maduro et ultimatum og sagt, at hvis han ikke udskriver valg senest søndag, vil de ligeledes anerkende Guaidó som præsident.
Andre lande såsom Kina og Rusland støtter imidlertid fortsat Maduro.
Afgørende med militær støtte
Flere steder i Venezuela er der ligeledes lørdag demonstrationer til støtte for præsident Maduro, der har opfordret folk til at gå på gaden for at fejre 20-året for ”Chavismo”, da Socialistpartiet med den karismatiske præsident Hugo Chávez kom til magten i Venezuela.
Mange iagttagere mener, at militærets støtte er afgørende for, om Maduro kan blive siddende på posten.
Lørdag skriver flere internationale medier om, at en general i Venezuelas luftvåben har meddelt, at han hopper af. Generalen, Francisco Yanez, opfordrer i en video andre officerer til ligeledes at give deres opbakning til Juan Guaidó og anerkende oppositionslederen som landets retmæssige præsident.
Yanez hævder, at 90 procent af Venezuelas militær er imod Maduro og siger, at miliitæret støtter Venezuelas folk. ”Demokratiet er nært forestående”, lyder det i meddelelsen fra generalen lørdag.
Maduro overtog præsidentposten, da hans mentor, Hugo Chávez, døde af kræft i 2013.
Ved valget to år senere tabte deres Socialistparti for første gang sit flertal i parlamentet, som nu er under ledelse af parlamentsformand Juan Guaidó – der altså har udråbt sig som præsident.
Højesteret, der ses som værende loyal over for Maduros regering, har frataget parlamentet langt de fleste beføjelser.
Ved præsidentvalget i maj 2018 udråbte Maduro sig til sejrherre på trods af en stærkt kritiseret valghandling. Oppositionen boykottede valget.
Den alvorlige økonomiske krise, som Venezuela befinder sig i, har fået over tre millioner mennesker til at flygte ud af Venezuela i de seneste tre år. Størstedelen er søgt til nabolandet Colombia.