Lyder overskriften lidt som et satirisk påfund fra At Tænke Sig på dagbladet Politikens bagside? Men den er god nok – og det er bestemt ikke for sjov.
Den 28. maj kan verdenssamfundet for tredje gang fejre den internationale menstruationsdag, som er indført af organisationen WASH United (WASH står for de engelske ord for Vand, Sanitet og Hygiejne).
Unicef i Burkina Faso har godtgjort, at mange piger bruger gamle klude og lignende for at administrere deres menstruation, og at cirka hver 10. skolepige i Afrika går glip af skolegang i forbindelser med deres menstruationer.
Der er i disse år stor opmærksomhed i Burkina Faso på at bygge separate toiletter ved skolerne – og med god grund. Kun 17 procent af de burkinske piger fortæller, at de har et sted at skifte deres bind på skolen. Over 80 procent af pigerne foretrækker at skifte derhjemme og går derfor glip af undervisningstimer, og det samme antal beskriver, at de er generte og stressede, når de har menstruation i skolen:
”Når vi har menstruation, kan vi ikke arbejde ordentligt i skolen… Jeg vil ikke op til tavlen, når jeg har menstruation. Jeg er flov… Jeg er bange for at dryppe…”
Da to repræsentanter for den burkinske kvindeforening M’Balla Sukaabe i 2013 havde en stor udstilling på Kvindemuseet i Aarhus, så de i et andet lokale en præsentation af de dansk udviklede menstruations cups af silikone – og afslørede stor interesse for emnet.
Derfor blev deres danske partner, foreningen Red børnene i Gorom-Gorom – www.gorom-gorom.dk, opmærksom på, at de sponserede skolepiger i Gorom-Gorom havde et stort og ufortalt problem, som de delte med millioner af medsøstre i den fattige verden.
Man konkluderede sammen, at der ikke var mulighed for at sikre den hygiejne, der er forudsætningen for sikker brug af disse cups, og derfor blev løsningen, at der udover skoleudgifter og andre udgifter til de særligt udsatte børn i Gorom-Gorom også betales for det nødvendige antal menstruationsbind, som kan købes i hovedstaden Ouagadougou.
Samtidigt blev det en anledning til at tale åbent om emnet mellem kvinderne og de unge piger.
Cirka 85 procent af pigerne i Burkina Faso er helt uforberedte, når de får deres første menstruation.
At cirka 40 procent af Jordens befolkning mangler de toiletfaciliteter, der kunne gøre det nemmere for pigerne at klare deres månedlige problem, er en side af sagen, som er knyttet til generel, materiel fattigdom.
At menstruation i mange samfund er belagt med tabu og på andre måder gjort skamfuldt og negativt, er en anden historie – og den er ganske svær at forstå, når det egentlig kan ses er et tegn på kvinders sundhed og frugtbarhed.
Og hvorfor så lige den 28. maj som international menstruationsdag? Fordi pigers og kvinders cyklus i gennemsnit er på 28 dage, og menstruationen varer i gennemsnit fem dage (og maj er jo den femte måned).
Unicef’s undersøgelse dækker både Burkina og nabolandet Niger og kan læses her: http://www.unicef.org/wash/schools/files/MHM_study_report_Burkina_Faso_and_Niger_English_Final.pdf
Thyge Christensen er næstformand og sekretær i foreningen Red børnene i Gorom-Gorom