Teatermuseet i Hofteatret i København præsenterer udstilling om den indiske danse- og maskekultur kathakali set med den danske scenograf Lars Juhls fotografiske øjne.
Teatermuseet viser med udstillingen Den levende maske endnu et eksempel, at teaterkunst og teaterkultur er mange forskellige ting og trives i mange forskellige miljøer – hedder det i en pressemeddelelse fra museet.
Udstillingen præsenterer fotos og colacher fra scenografen Lars Juhls møde med den indiske danse- og maskekultur kathakali og de udøvende kathakali-trupper i Sydindien, som han har besøgt og boet blandt flere gange i de senere år.
Lars Juhl har regelmæssigt udstillet sine scenografiske arbejder uden for teaterinstitutionen, på særudstillinger i museer og gallerier. I de senere år har han så kastet sig over sin interesse for østens teaterkulturer, især den indiske danse- og maskekultur kathakali
I det katalog, som udgives i forbindelse med udstillingen, fortæller Lars Juhl i Mikael Kristian Hansens interviewbaserede essay om sit personlige og faglige engagement i kathakali.
Annemette Karpen giver i artiklen ”Kathakali – dans, teater, kultur” det teaterhistoriske overblik i detaljer over kathakali som kunstart. Og Niels Brimnes giver i artiklen ”Mødet med Indien” et historisk og antropologisk indtryk af, hvordan vesten og vesterlændinge gennem århundreder har konstrueret den indiske kultur i vores eget billede, ikke sjældent som den direkte modsætning til vores kultur.
Om Lars Juhl
Lars Juhl har, siden han færdiggjorde sin uddannelse på Kunstakademiet i Düsseldorf og debuterede på Det Ny Teater med scenografi til Ostrovskijs Skoven i 1967, været en af de mest benyttede og alsidige danske scenografer.
Gennem fire årtier har han lavet scenografi til stort koreograferede forestillinger og små intime dramaer, til klassisk såvel moderne ballet, opera og skuespil – og på de store såvel som mindre scener i København og rundt om i Danmark.
Tid og sted
Udstillingen løber 31.maj 2012 – 16.september 2012
Teatermuseet i Hofteatret, Christiansborg Ridebane 10-18, 1218 København K
Museet er åbent for besøgende: Tirsdag-torsdag kl. 11-15 og lørdag-søndag kl. 13-16