Den russiske rubel fortsætter fald på trods af desperat redningsaktion

Forfatter billede

Af Bue Heckmann, U-landsnyt.dk

Tirsdag morgen hævede den russiske centralbank renten med knap 7% i et historisk forsøg på redde rublen, men på trods af redningsaktionen fortsatte rublen sit fald. Udviklingen kan få store konsekvenser for danske virksomheder.

Den russiske centralbank så sig i morges nødsaget til at hæve renten fra 10,5% til 17% efter at rublen mandag faldt med ti procent i forhold til dollaren, hvilket ikke er sket siden 1998.

I løbet af 2014 har rublen således halveret sin værdi i forhold til dollaren, og man skulle mandag betale 63 rubler for en dollar mod 32 i starten af året.

Modsat effekt

Det voldsomme drop i rublens værdi gør det svært for Ruslands i forvejen pressede økonomi at tiltrække investorer, da usikkerheden gør andre valutaer mere attraktive.

Ved at hæve renten prøver centralbanken således at lokke investorer til ved at give dem et højere afkast og signalere at de ikke vil lade rublens værdi falde yderligere i forhold til dollaren.

Tiltaget havde dog kun en kortvarig effekt, da man i en kort periode kunne få en dollar for 58 rubler. Senere på dagen vendte markedet og efter at man skulle betale helt op til 80 rubler, har det stabiliseret sig på omkring 68 rubler for en dollar.

Kan Rusland gå konkurs?

Den seneste rentestigning er blot den sidste i rækken, da renten i starten af året lå på omkring fem procent.

Dertil kommer, at Rusland allerede har brugt omkring 80 milliarder dollars på at opkøbe sin egen valuta i år. Det er dog kun en femtedel af landets samlede valutareserver.

Derfor står en potentiel konkurs heller ikke lige for, det udtaler Sydbanks cheføkonom Jacob Graven til finans.dk

”Man tænker tanken, at Rusland kan gå konkurs. Det er sket før, men det står ikke lige for. Der er store valutareserver i Rusland, så de kan holde betalingerne flydende et stykke tid. Men der er en grænse,”

Lave oliepriser og sanktioner gør økonomi usikker

Internationale økonomer peger på at faldende oliepriser og EU’s sanktioner er årsag til at tilliden til den russiske økonomi kan være på et meget lille sted.

EU’s sanktioner mod Rusland, som følge af Ukraine-krisen, er begyndt at virke og man er i tvivl om flere store energiselskaber kan tilbagebetale sin gæld i det kommende år.

Desuden er prisen på en olietønde i indeværende år faldet fra 115 dollars til knap 60 dollars, og uenigheder i OPEC er med til at gøre det svært at se en løsning inden for en overkommelig fremtid.

Det er katastrofalt for Rusland, da 70% af landets eksport er olie og gas og eksperter har vurderet, at Rusland har brug for en pris på omkring 100 dollars per olietønde før end at landets budget er balanceret.

Det voldsomme prisfald i olien fik fornyligt den russiske centralbank til at estimere at Ruslands økonomi ville blive 4,7% mindre i 2015, hvis dollaren forbliver omkring 60 per olietønde.

Påvirker dansk eksport

Den høje rente vil være med til at øge prisen på importerede varer og mange udenlandske varer vil derfor blive fravalgt ar de russiske forbrugere.

Derudover har Rusland allerede boykottet en række europæiske og danske varer. Dette blev, inden renteforhøjningen, estimeret af Landbrug og Fødevarer til at koste Danmark over otte milliarder kroner.