Det humanitære kavaleri skal blive bedre, når det rykker ud

Forfatter billede

Alle verdens nødhjælpsarbejdere får nu fælles retningslinjer, når de rykker ud. Og Danmark er med til at styrke de humanitære hjælpeorganisationers indsats for at redde menneskeliv i verdens brændpunkter. Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag. 

Initiativet kommer på et tidspunkt, da verden aldrig har set så mange mennesker på flugt og er præget af uset mange kriser.

Op til 150 humanitære aktører mødes fredag i København for at vedtage nye retningslinjer for, hvordan man øger kvaliteten af den humanitære bistand med et sæt nye standarder for humanitære indsatser og via en certificeringsproces.

Begge dele skal være med til at sikre, at de humanitære aktører lever op til højere og vel at mærke de samme standarder.

På konferencen lanceres den såkaldte Fælles Humanitære Standard (Core Humanitarian Standard), som er udarbejdet over det seneste år med støtte fra Danmark.

Det er sket i tæt samarbejde mellem en stribe humanitære organisationer, internationale netværk og donorer, herunder EU og FN.

“Det er fantastisk”

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) siger:

”Det er fantastisk, at det er lykkedes at opnå enighed mellem flere hundrede aktører om et nyt sæt standarder, der skal guide de næste mange års humanitære indsatser. Jeg tror ikke, man kan overvurdere betydningen af, at alle verdens nødhjælpsarbejdere nu får nogle fælles retningslinjer at arbejde efter”.

“Vi har under naturkatastrofer i eksempelvis Haiti set, hvordan for mange organisationers ukoordinerede indsatser kan virke mod hensigten, vi har set ebola-indsatsen komme for sent i gang, og vi oplever lige nu et utal af kriser rundt omkring i verden med stort behov for at styrke koordineringen og den livreddende indsats. At redde liv må og skal altid stå i første række.”

”Jeg vil den kommende tid arbejde for, at de nye fælles humanitære standarder udbredes til verdens regeringer, både når det gælder donorer og de lande, der modtager hjælpen”.

“Mit mål er, at Danmark kan gå i front på dette område og hånd i hånd med både NGO’er, EU, andre donorer og FN sikre, at vi ved det globale humanitære topmøde i Istanbul i maj 2016 får hele verden til at tilslutte sig de nye humanitære standarder. Det vil kunne redde utallige liv”, siger ministeren.

Dygtigere krisehåndtering i en kriseramt verden

Den Fælles Humanitære Standard kommer på et tidspunkt, da behovet for regulering og effektivisering af internationale humanitære indsatser aldrig har været større.

Store humanitære kriser i bl.a. Syrien, Irak, Sydsudan og den Centralafrikanske Republik illustrerer, at de globale humanitære behov til stadighed overstiger den hjælp, der er til rådighed.

Det er derfor endnu vigtigere, at den hjælp der gives, udføres effektivt, koordineret og på basis af reelle behov, anfører ministeriet.

Ni konkrete målsætninger

Den Fælles Humanitære Standard indeholder ni konkrete målsætninger for at levere humanitær bistand.

Den skal bl.a. være relevant og baseret på behov og leveres effektivt og på det rette tidspunkt.

Bistanden skal videre bidrage til at minimere fremtidige risici og skabe modstandskraft i berørte lokalsamfund.

Folk der modtager humanitær bistand skal have adgang til information og inddrages i relevante beslutninger. Der skal oprettes klageinstanser, så folk har mulighed for at klage, hvis ikke de modtager den hjælp, de har brug for.

Bistandsindsatsen skal være koordineret, og de humanitære aktører skal være villige til at lære af deres erfaringer.

De humanitære organisationer skal sikre sig, at deres personale har den nødvendige træning og er kvalificeret til at håndtere deres specifikke opgaver, og de skal leve op til visse regnskabsmæssige krav, der også sikrer, at midlerne ikke misbruges.

Danida støtter i fællesskab med de danske humanitære partnerskabsorganisationer den Fælles Humanitære Standard.

Regeringen vil arbejde for udbredelse af den og støtte en uafhængig certificerings-mekanisme, der gør det muligt at opnå humanitær certificering på baggrund af den Fælles Humanitære Standard.

Humanitær certificering skal være med til at skabe øget tillid og gennemskuelighed for modtagerne af humanitær bistand og være med til at hjælpe organisationerne til at få bedre humanitær adgang til konfliktramte områder.

Mere information omkring Den Fælles Humanitære Standard findes på http://www.corehumanitarianstandard.org

Oplysninger omkring SCHR’s certificeringsforslag kan hentes på http://www.schr.info

Yderligere oplysninger hos:

Mille Døllner, tlf.: 33 92 09 51 oge-mail: [email protected] – kontoret for Humanitær bistand, civilsamfund og personelbistand (HCP).

Se også 

https://www.noedhjaelp.dk/nyheder/seneste-nyt/ny-og-bedre-humanitaer-standard