Globalnyts sommerstafet er skudt i gang, og denne gang er det Sine Plambech, som får ordet.
Plambech er antropolog, forfatter, filminstruktør og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Hendes forskning fokuserer blandt andet på international migration, menneskehandel, moderne slaveri og sexarbejdsmigration.
Hun udkom i 2023 med den anmelderroste bog Global sex, der også fik fine ord med på vejen her i Globalnyt.
Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?
”Lige nu er jeg optaget af at lave feltarbejde på Middelhavet. Jeg er lige kommet hjem efter en måned med Læger Uden Grænser på verdens største redningsskib, der hedder Geo Barents. For mig har det været et både menneskeligt og fagligt stort arbejde at finde ud af, præcis hvad der foregår. Man bliver mødt af nogle menneskeskæbner og ser og hører nogle ting, som selvfølgelig fylder længe efter.”
Læs også Globalnyts reportage fra Geo Barents her.
Hvad eller hvem i din branche giver dig håb?
”Det synes jeg især mange af de unge studerende gør. Den måde, de bliver ved med at stille kritiske spørgsmål og udfordre os, der har arbejdet med tingene i mange år. Det giver mig håb, at de tænker ud af boksen.”
”Jeg har for nylig udgivet en bog, der hedder Global sex, der handler om sexarbejde og migration. I bogen prøver jeg at skrive faglig formidling på en anden måde – en mere personlig måde. Noget af det, der virkelig har givet mig håb, er de mange unge studerende, som har henvendt sig til mig og sagt, at de også godt kunne tænke sig at arbejde på nye metoder inden for forskningsverdenen.”
Hvad irriterer dig mest ved din branche?
”Noget af det, der virkelig kan være generende, er de meget bureaukratiske regler i forhold til forskningsansøgninger. Der bliver stillet virkelig mange krav, som af og til resulterer i, at en virkelig god idé kan drukne i bureaukrati.”
Det er som om, vi bare har accepteret, at vi lever i en verden, hvor der er nogen, der forsøger at flygte og dør af det.
Hvad undrer dig, at alle ikke taler om, når det gælder den globale udvikling?
”Det undrer mig, at vi kan fokusere så meget på nogle konflikter og helt glemme andre. Nu er der meget fokus på Ukraine og Gaza, hvilket der selvfølgelig skal være, men der foregår jo mange andre vigtige globale problemstillinger, som også fortjener opmærksomhed. Mange steder i verden foregår migration på drabelig vis, og folk dør af at migrere og flygte. Det er som om, vi bare har accepteret, at vi lever i en verden, hvor der er nogen, der forsøger at flygte og dør af det.”
Hvad er dit bedste læse-lytte-kigge-tip?
“Når jeg ikke er på feltarbejde eller nørder forskning og der er stille i huset, prøver jeg at lade være med at læse fagbøger og i stedet se noget, der får mig til at glemme noget af det alvorlige, jeg arbejder med hver dag. De seneste måneder har jeg set One Day, hvor vi møder to mennesker samme dag, en gang om året, og følger livet fra ung til voksenlivet i England hos et indisk-UK par. Den er meget hjertevarm og præcis i sin analyse. Jeg har også set Pørni, der handler om en norsk alenemor, der rejser mange aktuelle spørgsmål om livet, børn, partnere og køn i Skandinavien – spørgsmål, som bliver sat på spidsen på humoristisk vis. Begge på Netflix.”