Domstol forbyder film om Rana Plaza-tragedie

dhaka_savar_building_collapse
Forfatter billede

En film om det kollaps, som for godt to år siden krævede 1.138 menneskeliv i Rana Plaza-komplekset, er blevet forbudt af Bangladeshs højesteret.

To højesteretsdommere mener, at filmen på ”negativ vis skildrer” landets tekstilbranche, som hvert år eksporterer varer til en værdi af mere end 25 milliarder dollars (162 milliarder kroner).

Dommerne peger på, at filmen overtræder et tidligere forbud mod at vise ubehagelige billeder fra katastrofen i Rana Plaza, tekstilfabrikken lige uden for hovedstaden Dhaka.

Komplekset brasede sammen efter en brand i april 2013.

Den 137 minutter lange film, der blot har titlen ”Rana Plaza”, fokuserer på redningen af en 19-årig tekstilarbejder, der bliver reddet ud efter 17 dage under ruinerne.

Billederne af tekstilarbejderen, som dækket af støv og helt udmagret bliver reddet ud i live 17 dage efter bygningens kollaps, gik verden rundt.

Filmen skulle efter planen have haft premiere i over 100 biografer i Bangladesh den 4. september.

Højesterets afgørelse betyder, at den ikke må vises i hverken Bangladesh eller i udlandet. Forbuddet gælder i et halvt år.

42 sigtet i sagen

Foruden de 1.138 dræbte kom mere end 2.500 mennesker til skade i ulykken, der er den værste erhvervsulykke i Bangladeshs historie.

Ejeren, Sohel Rana, er blandt i alt 42 personer, som politiet har sigtet for drab i forbindelse med katastrofen. De er sigtet for ignorere advarsler om, at bygningen var blevet ustabil og blot lade arbejderne gå på arbejde som de plejede.

Blandt de andre sigtede finder man f.eks. ejerne af nogle af de fabrikker, der havde til huse i Rana Plaza.

Retsopgøret har været længe undervejs, bl.a. fordi det skulle udredes. hvem der rent faktisk var ejer af bygningen.

Danske firmaer fik tøj fra Rana Plaza

I de seneste år er en meget stor del af verdens tekstilproduktion rykket til Bangladesh på grund af de lave lønomkostninger. Også meget af det tøj, som man finder på hylderne i danske tøjbutikker er syet i fabrikker, som dem, er lå i Rana Plaza.

Det danske firma PWT Group, der står bag kæderne Tøjeksperten og Wagner, fik syet i Rana Plaza.

Bygningskollapset og de mange dødsofre førte til kritik, debat og selvransagelse mange steder i verden – også i Danmark. Flere virksomheder har skærpet kravene til deres leverandører i Bangladesh. Men der er dog fortsat massive problemer med arbejdsforholdene for tekstilarbejderne i landet.