DR Udefra-magasinet sætter i aften fokus på EU og de fattige lande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

EU er verdens største donor af udviklingsbistand og den vigtigste handelspartner for mange af verdens allerfattigste lande.

Men er EU i virkeligheden de fattige landes modspiller, når EU med den ene hånd giver milliarder af euro i udviklingsbistand og med den anden ødelægger vilkårene for verdens fattige bønder med sin milliardstøtte til europæisk landbrug?

Landbrugsstøtten er blot et af de åbenlyse paradokser i EUs forhold til udviklingslandene, som DR Udefra-magasinet sætter fokus på tirsdag den 9. november kl. 23 på DR 2.

Programmet gør status oven på Poul Nielsons 5 år som EUs første egentlige udviklingskommissær. Før han tiltrådte i 1999, var han som dansk udviklingsminister blandt de skarpeste kritikere af EUs udviklingspolitik og EUs udviklingsbistand, der med Nielsons egne ord ”simpelt hen var noget rod”.

Nu fik kritikeren 5 år til at forsøge at gøre EUs udviklingsbistand til verdens bedste og til at skabe sammenhæng, kohærens, i EUs politik over for u-landene. Med andre ord: At gøre op med paradokserne.

Poul Nielson fortæller selv i programmet om sejre og nederlag, og om de mange interesser, bestræbelserne på at gøre EU til de fattiges ven støder ind i.

Modstanden mod reformer kommer overraskende nok også fra nogle u-lande. I programmet besøger Poul Nielson den lille Stillehavsnation Fiji, der i årevis har haft en særaftale om at eksportere sukker til EU til den samme garanterede mindstepris, som EUs egne sukkerbønder får.

En fjerdedel af Fijis 800.000 indbyggere er direkte eller indirekte afhængige af sukkereksporten, så de er mindst lige så nervøse for sukkerordningens endeligt som deres kolleger på Lolland og Falster.

Netop hensynet til sukkerbønderne i Fiji og andre u-lande, der har nydt godt af EUs sukkerordning, bruger landbrugsorganisationerne i EU som et af deres argumenter for at bevare ordningen. Det er blot ét eksempel på, hvordan særinteresser og utraditionelle alliancer stiller sig i vejen for en mere udviklingsvenlig EU-politik.

EUs udviklingsbistand og -politik og Poul Nielsons indsats får i programmet både negative og positive ord med på vejen af nogle af de mange lobbyister, politikere, EU-parlamentarikere og NGO-repræsentanter i Bruxelles.

Selv om de er uenige om meget, konkluderer de fleste, at EUs bistand er blevet meget bedre med Poul Nielson ved roret – men udgangspunktet var også elendigt. De konkluderer også, at hensynet til fattige lande er rykket højere op på dagsordenen, når EU i dag diskuterer landbrugs-, fiskeri- og handelspolitik.

Men også, at der er ganske lang vej igen, før den erklærede politik omsættes i praksis. Hvis dét skal ske, skal særinteresser og enkeltlandes interesser være meget mere parate til at vige til fordel for hensynet til de fattige.

Programmet er produceret af Dansk AV Produktion og følges op med en debat i studiet, hvor programvært Tyge Pedersen har besøg af udviklingsminister Bertel Haarder (V) og folketingsmedlem Jørn Jespersen, SF, til en diskussion om EU-bistand og udviklingspolitik.

Med til at producere programmet har været den kendte u-landsreporter, Jesper Heldgaard.

DR Udefra om EU og de fattige:
Tirsdag den 9. november kl. 23.00 – 24.00 på DR2
Torsdag den 11. november kl. 18.00 – 19.00 på DR2
Fredag den 12. november kl. 13.05 – 14.05 på DR1