Drab i Mexico understreger pres på aktivister og journalister

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

For få uger blev den 32-årige journalist og aktivist Nadia Vera voldtaget, tortureret og dræbt i sit hjem i Mexico City, da bevæbnede mænd trængte ind i hendes lejlighed. De skød hende og fire andre, heriblandt hendes kæreste, Rubén Espinosa, der ligeledes var journalist og aktivist.

De seneste drab på journalister og politiske aktivister i Mexico har udløst store protester og fået international opmærksomhed, skriver den britiske avis The Guardian.

Det dræbte par var flygtet fra delstaten Veracruz, hvor de havde modtaget trusler på livet og oplevet chikane – noget, som de offentligt havde sagt, at den lokale guvernør stod bag.

I alt 13 journalister er blevet dræbt i Veracruz siden 2011, og det gør delstaten til det farligste sted at være journalist i Latinamerika, skriver The Guardian.

Nadia Vera var endvidere den 36. kvinderettighedsforkæmper, der blev dræbt i Mexico siden 2010.

Hendes familie har udtrykt dyb utilfredshed med den måde, de mexicanske myndigheder har efterforsket drabet. De kategoriserer det som et væbnet røveri – på trods af, at både Nadia Vera og hendes kæreste havde modtaget adskillige dødstrusler på grund af deres arbejde.

Læs hele artiklen i The Guardian