Det har været en intens periode at følge med i politik i Somalia; især siden sammenbruddet af de sidste valg-forhandlinger i byen Dhusamareb den 6. februar og afslutningen på præsident Mohammed Abdullahi “Farmaajos” legale mandat to dage efter. Den dag, der skulle have været præsidentvalg i Somalia.
Der har søndag den 25. april været voldsomme væbnede sammenstød mellem den nationale hær og militser, der er loyale over for (eks-) præsident Farmaajo, og enheder af hæren, der har tilknytning til oppositionen, som tydeligst er repræsenteret af CPC – koalitionen af præsidentkandidater. Politi og efterretningstjenestens styrker er også involverede i kampene.
Der er tydelige klanelementer i konflikten, om end de sjældent i realiteten er så klare, som de kan synes, med præsidentens Darood Marehan klan på den ene side og den i Mogadishu befolkningsmæssigt dominante Hawiye klan på oppositionssiden.
Mandagen har bragt lidt nye perspektiver
Mandag var primært rolig. Store dele af Mogadishu var under oppositionsstyrkernes kontrol. Der var fredskonference med civilsamfundsaktører, og mange politiske figurer har udtalt, at de ønsker fredsforhandlinger og tilbagevenden til forhandlingsbordet om valgkrisen. Fra Farmaajo-kabinettets side er disse udtalelser primært kommet fra ministerpræsident Roble.
Det minder dog om taktikker fra tidligere i år, hvor Roble kaldte til forhandlinger, efter at Farmaajo har ageret aggressivt dog uden tilsyneladende at være parat til at indgå kompromisser, hvorfor disse forhandlinger faldt sammen.
Robles forsøg på at spille mægler kan derfor blive tolket som et forsøg på at trække tiden ud, mens Farmaajo er presset og isoleret i området omkring præsidentpaladset, Villa Somalia. Dette spiller sammen med rygter om, at regeringshæren forbereder et modangreb. Men i løbet af mandagen er flere politichefer i Mogadishu og deres styrker hoppet af. Der spekuleres i, hvor stor loyalitet Farmaajo har i den splittede regeringshær.
Natten til tirsdag har været præget af store anti-Farmaajo demonstrationer i de oppositionskontrollerede distrikter, og der er også rygter om, at demonstrationer i Farmaajo-kontrollerede distrikter er blevet opløst med skud mod civile.
Med fredskonferencen kunne der måske være en åbning for fred og genoptagelse af valgprocessen, men det virker tvivlsomt, at det vil ske, hvis Farmaajo forsat sidder i Villa Somalia.
Den forudsigelige eksplosion
Den politiske situation var aldrig langt fra at udvikle sig voldeligt, men efter præsidentens mandat udløb, har situationen virket direkte eksplosiv, og trykket er kun steget og steget, mens alle forsøg på at opnå et kompromis om et valg er faldet fra hinanden. Senest har Farmaajo gennem det også mandatløse underhus i parlamentet de facto fået forlænget sit mandat med to år under påskud af at ville indføre det direkte valgsystem, han havde lovet, men ikke indført i sine fire år som præsident.
Den 25. april skete så det, der har været så frygtet. Politik kom til sit ekstreme umaskerede udtryk: vold. Det virker urealistisk at tro, at der ligesom efter de tidligere angreb på demonstranter og præsidentkandidater i februar kan manes til ro.
Siden februar har der været for mange forsøg fra Farmaajo-regimets side på at centralisere magten, at skille sig af med oppositions loyale figurer og enheder inden for statsapparatet, at forlænge mandatperioden og, måske lige så foruroligende for oppositionen, at øge antallet af Farmaajo-loyale styrker i Mogadishu.
Der er tale om nye tyrkisktrænede specialenheder (GORGOR), militser fra Farmaajos egen Marehan-klan, der tidligere var affilieret med det regionale styre i provinsen Jubaland. Hertil kommer nu også enheder, der er blevet trænet i Eritrea, og som siges at have deltaget i krigen i Tigray-provinsen i Etiopien.
Onsdag den 21. april afholdt Hawiye-klanen et topmøde, hvor det blev slået fast, at lederne finder enhver form for forlængelse af Farmaajos regeringstid uacceptabel, og at de vil slå tilbage mod ethvert angreb på præsidentkandidaterne og Hawiye-klanen.
Det er muligt, at Den Afrikanske Unions (AU) udtalelser om at ville mægle og skabe en valgproces baseret på den aftale, der var indgået, var for få og kom for sent – ikke mindst fordi AU vil lade Farmaajo regere fra præsidentpaladset, så længe processen foregår.
Søndagen time for time
Der er ikke nemt at redegøre for, hvad der rent faktisk foregik søndag, da informationer bliver blandet op med lige mængder rygter, misinformation og propaganda, men på baggrund af somaliske medier og specielt Twitter med søgeordet Mogadishu vil jeg forsøge at beskrive de umiddelbare begivenheder op til og i løbet af søndag den 25. april.
Opløbet til dagens kampe startede lørdag den 24. april, hvor hærenheder under Oberst Saney Abdulle forlod deres positioner i Middle Shabbelle og tog til det nordvestlige Karan-distrikt i udkanten af Mogadishu.
I løbet af den første del af søndagen forsøgte den øverste chef for den nationale hær, Odowa Yusuf Rageh, efter sigende at få Abdulles styrker til at vende tilbage til deres poster, hvilket ikke lykkedes. I den tidlige eftermiddag gik rygterne, at der var en voksende demonstration, der bevægede sig i retning af Villa Somalia med højlydte krav om Farmaajos aftræden og afbrændninger af hans billede.
Det blev rapporteret, at Farmaajo-loyale styrker bemandende vejkryds og veje, der leder mod bymidten og præsidentpaladset. Nogle kilder talte om kampe i løbet af morgenen, men det følgende vil beskrive de begivenheder, jeg med en vis sikkerhed kan sige har fundet sted.
Omkring klokken 14:30 dansk tid kom de første beskeder om kampe på Twitter. Der var tale om voldsomme væbnede sammenstød mellem oppositionsstyrker og Farmaajo loyale styrker ved San’a vejkrydset på den yderste grænse af Karan. Der var meldinger om dødsfald, men endnu ikke om brug af tungere skyts som technicals – biler med monterede antiluftværnskanoner, morterer og raketdrevne granater, de såkaldte RPG’er. Der var rygter om, at oppositionsstyrkerne trak sig tilbage, men tweets senere på dagen indikerede, at oppositionsstyrkerne havde kontrol over krydset. Dagen var præget af misinformation og påstande om, at der slet ingen kampe har fundet sted, er udbredte.
Klokken 15:40 dansk tid begynder Twitter-feedet at beskrive hårde kampe i Mirinayo-området, der grænser op til Karan. Senere kommer en udtalelse fra en oppositionsleder, den tidligere præsident Hasan Sheik Mohamud, om, at Farmaajo-styrker har angrebet hans hjem. Nogle tweets indikerer, at der er tale om efterretningsvæsenets enheder. Der er også rapporter om, at mindst to technicals har været involveret i sammenstødet. Det lader til, at Farmaajo-styrkerne trækker sig væk, og der meldes om skud i forskellige dele af Mogadishu.
Klokken 18:06 dansk tid kommer de første tweets om kampe ved KM4-vejkrydset i udkanten af Hodan-distriket i den sydlige del af Mogadishu. Klokken 18:17 forlyder det, at præsidentkandidaten Abdirahman Abdishakurs hjem i Hodan har været under angreb. Der er meldinger om tungt artilleri, højst sandsynligt technicals og RPG’er.
Senere på natten følger beskeden om, at to mandskabsvogne med GORGOR-styrker er blevet sprængt i luften af raketter. Det meldes, at den tidligere politichef for Mogadishu general Sadiq ”John” har sendt sine styrker ud for at bekæmpe Farmaajo-styrkerne. Politigeneralen forskansede sig med sine folk i et nabolag i Hodan, da han tidligere på måneden blev fyret på grund af et fejlslagent forsøg på at stoppe det mandatløse underhus i at forsamle sig for at give Farmaajo den toårige forlængelse. Officerer fra den Farmaajo-loyale hær skal anonymt have sagt, at situationen er ude af kontrol.
Omkring klokken 19:00, dansk tid, begynder der at sive rygter om, at regeringen vil lave et kommunikations blackout. Der rapporteres om eksplosioner og skud rundt om i Mogadishu og tæt på præsidentpaladset.
En time senere, omkring kl. 20.00 dansk tid, er der meldinger om, at byens nye politichef, Farhan Qarole, har sat dusinvis af militærkøretøjer ind, efter at de eritreansktrænede Farmaajo-styrker er blevet trængt tilbage på flere fronter. Det er dog uvist, præcist hvor disse kampe har fundet sted, men det indikeres, at det er ved KM4 i Hodan. Der skal være kampe i et område nær ved Villa Somalia.
Klokken 21:30 dukker de første videoer op, der viser intense kampe og eksplosioner. Der bliver kæmpet i flere distrikter, og der lyder eksplosioner nær Villa Somalia.
Klokken 22:00 dansk tid forlyder det, at oppositionens styrker siger, at de har taget kontrollen over store dele af Mogadishu. Klokken 00:13 melder et tweet, at opposionen har overtaget en politistation.
Der har ikke været meldinger om kampe siden klokken 03:00 mandag morgen. I løbet af hele søndag og natten til mandag har der været meldinger, billeder og videoer ikke bare af væbnede kampe, men af folk, der flygter til fods og på tungtpakkede biler. Det forlyder, at flere hærenheder er blevet kaldt til Mogadishu, og alle indikationer peger på, på at kampene vil fortsætte.
Emil Gundel studerer ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet og har fulgt situationen i Somalia i en del år.