Dronningen og Prinsen til Chile i spidsen for erhvervsdelegation

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Dronning Margrethe og Prinsgemalen (Prins Henrik) aflægger statsbesøg i Chile fra den 10. til 15. marts. Regentparret vil bl.a. besøge byerne Santiago og Valparaiso samt det nordlige Chile, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Flere end 45 danske virksomheder følger med Regentparret. Et af hovedformålene med statsbesøget er via erhvervsfremstødet at styrke de handelsmæssige forbindelser mellem Danmark og Chile, der har fokus på bl.a. landbrug-fødevarer, fiskeri- og akvakultur, mineindustrien, energi og miljø samt sundhed.

Chiles økonomi anses i dag som en af Latinamerikas mest stabile, ligesom landet regnes for det mest tilgængelige for udenlandske virksomheder at etablere sig i eller gøre forretning med.

Med overgangen til demokrati i 1990 vendte Chile for alvor tilbage til verdenssamfundet med handelsaftaler og en mere aktiv udenrigspolitik. Det gør det langstrakte land på Sydamerikas vestkyst til et reelt alternativ for danske virksomheder.

Danmark har et godt ry i Chile, ikke mindst på det kulturelle område, og et alsidigt kulturprogram indgår som en vigtig del af statsbesøget, hedder det.

Asger Jorn udstilles på Chiles ældste og mest prestigefyldte museum, Museo de Bella Artes, som årets udstilling. Der etableres under statsbesøget litterære møder mellem danske og chilenske digtere, ligesom børnelitteratur indgår i programmet.

Danmark er kendt i Chile som foregangsland på menneskeretsområdet. I den forbindelse holder Det Chilenske Erindringsmuseum og Det Danske Institut for Menneskerettigheder en fælles konference om undervisning i menneskerettigheder.

Statsbesøget vil afslutningsvis bringe Regentparret til Paranal-observatoriet i det nordlige Chile, som er ESO’s (The European Southern Observatory) flagskib for astronomi, og hvor Danmark er mangeårig bidragyder.

Yderlige oplysninger om statsbesøget hos:
Udenrigsministeriet: Journalist Bo Simonsen, tlf. 33 92 19 19
og mobil 40 83 89 41
Kongehuset: Kommunikations- og Pressechef Lene Balleby,
tlf. 33 40 10 10 eller 33 40 25 29