DTU-forskere klar med kviktest mod slangebid

Kvinde bidt af en sort mamba i Zaire
Foto: Education Images/Universal Images Group via Getty Images
Thomas Jazrawi

25. januar 2022

Gruppen af Lanseslanger, Lanceheads, er den art, der står for de fleste slangebid og de fleste dødsfald på grund af slangebid i Sydamerika.

Lanseslanger kan blive op til 2,5 meter lange, kan hugge så hurtigt, at man ikke kan se det, og er meget giftig. De fleste holder til i naturen, mange i regnskoven, men går gerne på for eksempel musejagt i plantager og måske huse. Det gør den særligt farlig, for selv om de fleste flygter ved mødet med mennesker, ja så er der nogle, der slår til.

Tiden er afgørende, når mennesker bliver bidt af giftige slanger. En ny metode kan spare kostbare timer eller minutter, når uheldet er ude, ifølge VenomAid Diagnostics, der er en virksomhed etableret af forskere fra DTU. Det drejer sig om en løsning, vi allerede kender fra knap to år med coronavirus, forklarer Jonas A. Jürgensen, der er medstifter af VenomAid Diagnostics.

Den lille startup har udviklet en kviktest, som hurtig kan give svar på, om et bid fra en slange er giftigt, og om der derfor er behov for hurtig behandling. Den lille startup har netop modtaget en bevilling fra Innovationspuljen, og håber at kunne være klar med det første godkendte produkt om et lille års tid.

Alvorlig udfordring

Slangebid er en alvorlig sag globalt. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har kategoriseret slangebid som en overset udfordring i mange tropiske og subtropiske lande. Et sted mellem 81.000 og 138.000 mennesker dør årligt af nærkontakt med en giftig slange. Tre gange så mange får amputeret en legemsdel, mens mange andre på anden måde bliver invalideret af giften, ifølge WHO.

Den internationale sundhedsorganisation har en målsætning om at halvere de negative følger af slangebid i 2030. Behandlingen, der skal forhindre dødsfald og alvorlig invalidering, er en effektiv modgift, men det kan være en udfordring at finde den rette modgift, da den skal være tilpasset de forskellige typer af giftige slanger i naturen.

Det er her de danske forskere mener, at de har en løsning. Behandlingen af slangebid har typisk været baseret på symptomerne. Det vil sige. at lægerne først kan reagere, når patienten viser tegn på sygdom.

“For at lægen kan give modgift, skal du først blive syg, og så skal lægen til gengæld have en vis erfaring for at kunne give den rette modgift. Vi fjerner altså kompleksiteten ved den nuværende proces,” forklarer Jonas A. Jürgensen.

Kviktesten kan ud fra udskrab af selve såret eller blodet vise, om der er tale om et giftigt bid. I første omgang har VenomAid udviklet et produkt, der kan identificere bid af slangen Lancehead, Lanseslange, en meget giftig slange, der lever i Brasilien.

Kviktesten vil dermed kunne give en diagnose på bid fra denne type slange uden, at det vil være nødvendigt at vente på, at patienten udviser symptomer, og den kan altså også reducere den usikkerhed, der kan være i at diagnosere ud fra symptomer.

Starter i Brasilien

Brasilien bliver sandsynligvis det første marked for VenomAid Diagnostics kviktest, når den er blevet endeligt godkendt. Forskerne besøgte det store latinamerikanske land i oktober, og skal afsted igen for at foretage flere kliniske prøver i Amazonas senere i år. Jonas A. Jürgensen forventer, at de brasilianske sundhedsmyndigheder bliver den første kunde.

Her kan et af de største problemer være de store afstande fra de afsides områder til steder, hvor det er muligt at få behandling. Jonas A. Jürgensen forventer, at VenomAids kviktest kan “øge infrastrukturen”, som han formulerer det.

“Helt simpelt sagt, så kan vi med vores første test i højere grad afgøre om, der er sket en forgiftning af den pågældende slangegruppe (lanceheads) eller ej, hvilket vil tillade både trænet og uerfarent personale i at give den matchende modgift, endda før symptomerne er opstået”, forklarer han.

I Afrika kan udfordringen snarere være, at der mangler modgift. En person, der haft nærkontakt med en giftig slange, kan være ude for at skulle rundt på flere hospitaler, før vedkommende finder et, som har den rette modgift, fortæller Jonas A. Jürgensen. Kviktesten fra VenomAid kan her sørge for en hurtigere vej til den rette kur.

VenomAid Diagnostic forventer på sigt at udvikle en test med flere streger, som kan identificere flere forskellige typer af slanger, og vise hvilken, der står bag biddet. Men eventyret starter altså med Lancehead i Brasilien.