Dyb bekymring over Syriens humanitære sammenbrud

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Antallet af flygtninge fra Syrien rundede onsdag en million. Næsten halvdelen er flygtet fra landet i løbet af de første måneder af 2013. Samtidig har fire millioner fordrevne og andre personer behov for humanitær hjælp inde i Syrien.

Flere end 70.000 er døde i konflikten, noterer udenrigsministeriet i København i en pressemeddelelse.

Den særlige Syrien undersøgelseskommission nedsat under FN’s Menneskerettighedsråd vurderer, at regimets adfærd udgør forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser, og at også elementer i det væbnede oprør har begået krigsforbrydelser.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

”At det er kommet så vidt er desværre udtryk for, at konflikten bliver ved at udvikle sig i en negativ retning. Det syriske regime skyder nu Scud missiler direkte mod civile områder. Respekten for helt fundamentale menneske-rettigheder og international folkeret trædes under fode fra flere sider”.

“Sådanne grusomheder må ikke ske ustraffet. De skyldige for overtrædelserne – fra alle sider – må stilles til ansvar. Kun FN’s Sikkerhedsråd kan oversende situationen i Syrien til den Internationale Krigsforbryderdomstol. Alle medlemmer af Sikkerhedsrådet må leve op til deres særlige ansvar og tage dette spørgsmål op uden tøven.”

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R):

”Op mod 40.000 mennesker forlader nu Syrien hver uge. Det er et massivt signal til verden om sammenbrud, frygt og lidelse”.

“Det internationale samfund skal gøre sit yderste for at stoppe konflikten, og vi må styrke den humanitære indsats, så de mange flygtninge og fordrevne mærker at verden hjælper og husker dem”.

“Jeg er glad for, at det internationale samfund på donorkonferencen den 30. januar leverede en stærk respons på krisen og tilsammen lovede 1,5 milliard dollars. Nu må vi alle arbejde for, at der følges op på de løfter, der blev afgivet i Kuwait”.

“Danmark er blandt de lande, der er gået foran for at sikre, at hjælpen når frem til alle de nødlidende – både flygtningene udenfor Syrien og de millioner af mennesker, der fortsat opholder sig i de konfliktramte områder i selve Syrien”.

“Hjælpen skal frem; også hvis det betyder, at den i nogle tilfælde må leveres uden den syriske regerings samtykke. Jeg er samtidig glad for, at FN har rapporteret, at den humanitære adgang inde i landet på det seneste er blevet en smule bedre,” slutter Friis Bach.