For ikke så længe siden var der bred enighed om, at vi blot skulle holde den globale temperaturstigning under 2 grader for at undgå den store klimakatastrofe. Fattige lande og udsatte Stillehavsnationer har imidlertid i flere år kæmpet for en grænse på halvanden grad for opvarmningen.
Deres argumenter blev langt mere vægtige mandag, da FN’s Klimapanel offentliggjorde en rapport om forskellen mellem en temperaturstigning på 1,5 og 2 grader i forhold til niveauet før industrialiseringen.
”Rapporten giver konkrete videnskabelige beviser, som bekræfter vigtigheden af at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader i modsætning til 2 grader”, siger Gebru Jember Endalew fra gruppen af de mindst udviklede lande (LDC-landene: Least Developed Countries).
Formuleringen i den globale klimaaftale fra 2015, Paris-aftalen, lyder, at den globale gennemsnitstemperatur skal holdes et pænt stykke under 2 grader og at parterne vil arbejde for at holde den under 1,5 grader.
NGO’er og de skrøbelige lande mener nu, at sigtet i de internationale forhandlinger bør være de 1,5 grader. Det afspejler sig ikke i det nye udspil, der kom fra EU’s ministerråd tirsdag, selvom Danmark kæmpede for at få øget EU’s klimamål.
Tæt på at overskride mål
I dag er vi meget tæt på at overskride den famøse grænse, som FN-rapporten advarer imod. Den globale gennemsnitstemperatur er på nuværende tidspunkt steget med omkring 1 grad, lyder det i rapporten. De 1,5 grader bliver nået et sted mellem 2030 og 2052, hvis vi fortsætter som hidtil.
siger Amjad Abdulla, der er chefforhandler for Alliancen af Små Østater (AOSIS) i en pressemeddelelse.
En lang række NGOér stemmer i og understreger, at det nu må være klart, at grænsen på de halvanden grad ikke må overskrides.
”Rapporten viser, der er en enorm forskel på 1,5 og 2 grader, og at konsekvenserne ved to grader er langt større og mere ødelæggende end ved 1,5 grader. Så hvis vi vil begrænse skaderne, som den globale opvarmning forårsager, så er der ingen tvivl: målet for den globale klimaindsats skal være at holde temperaturstigningen på 1,5 grader”, siger eksempelvis John Nordbo fra CARE Danmark i en pressemeddlelse.
Konklusioner i rapporten fortæller bl.a., at vandstandene i oceanerne kan stige med 10 cm. mere i 2100 ved de to graders ophedning. Det kan potentielt betyde, at flere kystområder og øer bliver ubeboelige.
Derudover vil de to graders opvarmning sandsynligvis ødelægge alle klodens koralrev og resultere i tab af flere andre økosystemer.
”Videnskaben har nu givet os svaret og det er et klart svar: den særlige rapport bekræfter, at en begrænsning af klimaforandringer til 1,5 grader er nødvendigt for at undgå de værste konsekvenser og reducere sandsynligheden for ekstreme vejrfænomener”, lød det i en reaktion fra klimakommissær Miguel Arias Cañete.
”Det er opmuntrende at se mange EU-lande anerkende det utilstrækkelige ved de nuværende mål for 2030 og viser en ambition om at øge dem inden 2020. Andre står over for et valg: enten støtter de mål, som er i overensstemmelse med 1,5 grader-målet i Paris-aftalen, eller også udsætter de os for ødelæggende konsekvenser af klimaændringer”, siger Wendel Trio, direktør ved Climate Action Network.
EU’s nuværende overordnede klimamål er at reducere de klimaskadelige udslip med 40% i 2030. EU-parlamentets miljøudvalg vedtog imidlertid et forslag om at hæve dette procenttal til 55 inden 2020.
Den danske klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V), havde et særligt fokus på en yderligere reduktion af udledninger fra biler ved ministerrådsmødet, men det blev ikke til noget i denne omgang.
”Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er skuffet over det resultat, der blev opnået i går. Der skal noget mere til, hvis vi skal svare på det klimaet kræver, og som FN’s IPCC rapport mandag slog fast med syvtommersøm”, siger klimaministeren i en pressemeddelelse.
Ministrene blev enige om at holde kravet for minimering af den klimabelastende forurening fra biler på 35%. Den danske minister så gerne, at ministerrådet havde fulgt EU-Parlamentets ønske om en reduktion på 40%.