Ecuador: 757.623 underskrifter mod olie i naturpark

Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi

En miljøbevægelse har nu samlet nok underskrifter ind til at sende spørgsmålet om olieboring i den unikke naturpark Yasuní til folkeafstemning, fortæller en dansk aktivist fra Quito.

”Det var en stor dag og en stor oplevelse”, fortæller Mette Orup til U-landsnyt.dk.

Hun har netop kørt i trumftog gennem hovedstaden Quitos gader for at aflevere 757.623 underskrifter til Det Nationale Valgråd i Ecuador. De blev indleveret lørdag d. 12. april af bevægelsen YAsunidos.

Det skulle være tilstrækkeligt til at få spørgsmålet om olieboringer i et fredet område af nationalparken Yasuní til folkeafstemning.

Parken er en af de mest biodiverse områder i verden og hjem for flere stammer af oprindelige folk, der har meget begrænset kontakt til omverden.

Men der er også store og lukrative forekomster af olie i undergrunden.

Optog på vej ind med underskrifterne i Quito, FOTO: Mette Orup

Præsident Rafael Correa havde oprindeligt forsøgt sig med et initiativ, der skulle lade verdenssamfundet donere penge for, at Ecuador kunne undlade at udvinde olien. Da der ikke var kommet i nærheden af det forventede beløb, besluttede Correa sig i august for at give grønt lys for olieboringer.

Nu ser det imidlertid ud til, at ecuadorianerne skal afgøre spørgsmålet ved en folkeafstemning, hvis underskrifterne bliver kendt gyldige.

Manglende opbakning til at lade olien blive i undergrunden

Det stort anlagte Yasuní-initiativ var ellers fuldt ud i overensstemmelse med de anbefalinger, som FN’s Klimapanel kom med i søndagens store rapport. Her konkluderede de, at en stor del af de oliereserver, der stadig ligger i undergrunden, skal forblive der, hvis vi skal holde temperaturstigningerne under det niveau, som verdens ledere har forpligtet sig på.

Læs mere her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-04-14/klimarapport-kr-ver-omg-ende-handling-ogs-fra-u-la

I Yasuní drejer det sig om 846 mio. tønder råolie, der vil lede mindst 400 mio. ton CO2 ud i atmosfæren. Derudover vil den medførende afskovningen yderligere tilføre 800 mio. ton CO2 på den konto.

Den 15. august meddelte Correa imidlertid, at han ville igangsætte olieudvindingen, da der ikke var kommet en brøkdel af de forventede økonomiske midler.

Han beskyldte i den forbindelse det internationale samfund for svigt.

Indlevering af underskrifter, FOTO: YAsunidos

Underskrifter skal godkendes af valgrådet

Med de mange hundredetusinder underskrifter skulle en folkeafstemning om spørgsmålet være sikret.

Mette Orup har i bevægelsen YAsunidos deltaget i arbejdet med at samle underskrifterne. Det har været en rigtig hård slutspurt. Men selvom hun er glad, lettet og tilfreds med indsamlingen, er arbejdet ikke forbi endnu.

”Torsdag starter revisionen af vores underskrifter i det Nationale Valgråd, hvilket vil vare indtil start maj ifølge valgrådet. Det bliver hårdt, fordi vi også i denne del skal være observatører og kæmpe for enhver underskrift”, siger hun.

Ecuadors forfatning tillader en folkeafstemning, hvis der er et krav fra 5% af befolkningen. I tørre tal betyder det 584.000 personer. YAsunidos har dermed samlet betydeligt flere end krævet, hvilket sandsynligvis også er nødvendigt.

”Det er svært at forudse, hvad der kommer til at ske i valgrådet, men mange underskrifter vil med sikkerhed blive invalideret, da der generelt i disse processer bliver ugyldiggjort 30% af de indleverede underskrifter”, forklarer hun.

Mette Orup ved optoget i Quito, FOTO: Josefine Koch

Derfor er arbejdet i Ecuador langt fra slut. Næste opgave for YAsunidos vil være at overvåge opgørelsen af stemmerne.

”Til trods for, vi gennem vores 6 måneders indsamling har appelleret til en åben proces, er det svært at vide, hvad vi kan forvente, og valgrådet har langt større bemandingskapacitet end vi i YASunidos har. Det så vi allerede i lørdags ved registreringen og scanningen af samtlige indleverede formularer”, siger hun, og tilføjer:

”Det gør det svært for os at være til stede ved hver enkelte computer, men vi har allerede skabt kontakter for at sikre, at der også vil være internationale observatører til stede, hvilket vi håber vil hjælpe på antallet af YASunidos’ repræsentanter”.

Kampen om den unikke og biodiverse Yasuní-park er altså langt fra slut endnu. Og YAsunidos har tænkt sig at kigge valgrådet over skuldrene den følgende tid.

”Vi har tænkt os at kæmpe for enhver underskrift, selvom det bliver nogle hårde 15 dage”, afslutter Mette Orup.

Læs mere og se flere billeder fra kampagnen her: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.675368145855561.1073741850.353369974722048&type=1