For at sikre verdens byer mod fremtidens oversvømmelser – som nu i Thailands hovedstad – udvikler rådgivnings- og forskningsinstitutonen DHI Danmark sammen med vandeksperter fra 10 lande en ny værktøjskasse.
Den indeholder varslingssystemer, kriterier for et forudseende beredskab samt metoder til intelligent byplanlægning.
Værktøjerne giver verdens byer nye og bedre måder at håndtere oversvømmelser, hedder det i en pressemeddelelse fra DHI torsdag.
At sikre byer mod monsterregn kræver, at der udvikles nye metoder til at reducere skader og menneskelige omkostninger under oversvømmelser. Kun meget få byer har sådanne varslingssystemer.
De sidste halvandet år har nogle af verdens førende eksperter i vand samarbejdet om at udvikle en værktøjskasse til at hjælpe byerne.
Indholdet i værktøjskassen kan hjælpe byerne med at lave varslingssystemer, opsætte kriterier for et forudseende beredskab i forbindelse med oversvømmelser samt opbygge viden om intelligent byplanlægning.
Når man gør dette, kan man undgå oversvømmelse af f.eks. hospitaler og institutioner. Projektets metoder til kortlægning af oversvømmelser bliver allerede nu testet for Barcelona, Hamborg, Nice, Dhaka, Mumbai og Beijing.
– Resultaterne er meget lovende. Vi har lavet et system som bl.a. synliggør omkostningerne ved en oversvømmelse. Vi kan vise, hvilke områder af byen, der bliver oversvømmet samt prissætte oversvømmelser før de sker, gør forsknings- og udviklingschef Ole Mark fra DHI gældende.
Over hele verden har byplanlæggere brug for et strategiskift fra at tro byen er beskyttet mod oversvømmelser til en planlægning, hvor risikoen for oversvømmelse indgår.
Byplanlæggerne får et meget bedre grundlag for at lave bevidste valg i deres planlægning, f.eks. ved opførelse af nybyggeri, hvis de kortlægger oversvømmelsesrisikoen, hedder det.
– Oversvømmelserne i Bangkok kom som en overraskelse for bystyret, fordi det ikke havde anerkendt oversvømmelsesrisikoen, siger Ole Mark og lægger til:
– Vi skal lære af erfaringerne fra Bangkok men også fra København i sommer. Et første skridt på vejen er at forbedre vore varslingssystemer og det er netop hvad vi har udviklet i dette projekt.
Varslingssystemerne kan også bruges lokalt, f.eks. har DHI lavet en model for sit hovedkontor, som varslede driftschefen via sms under de kraftige regnskyl i sommer. Det betød, at man fik fjernet vigtigt materiel fra oversvømmelsestruede arealer og installeret en nødpumpe, som fjernede vandet.
Sådanne varslingssystemer kan være med til at forberede Danmark bedre på næste års kraftige regnskyl.
DHI er vært for det næste møde, hvor eksperterne mødes 7.-9. november.
DHI er en selvejende, international rådgivnings- og forskningsorganisation. Målet er at fremme teknologisk udvikling og kompetence opbygning indenfor områderne vand, miljø og sundhed. DHI har verdensplan mere end 950 ansatte.
DHI, der engang hed Dansk Hydraulisk Institut, har hovedsæde i Hørsholm i Nordsjælland.
Yderligere oplysninger hos:
Forsknings- og udviklingschef Ole Mark. Tlf. 30 70 86 64
og e-mail: [email protected]