Arab Youth Survey
Undersøgelsen Arab Youth Survey er et årligt initiativ fra ASDA’A Burson-Marsteller, der er et af Mellemøstens største PR-bureau.
Den syvende udgave af undersøgelsen er udviklet for at skaffe pålidelig data og indsigt om holdninger og forhåbninger blandt Mellemøstens 200 millioner unge borgere for at kunne informere beslutningstagere herom.
Markedet for Mellemøsten og Nordafrika er kendt for sin unge demografi med 60 procent af befolkningen under 26.
Undersøgelsen er den mest omfattende af sin art og dækker de seks Golfstaters Samarbejdsråd (Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabien og UAE), Algeriet, Egypten, Irak, Jordan, Libanon, Libyen, Marokko, Palæstina, Tunesien og Yemen. Undresøgelsen omfattede ikke Syrien på grund af urolighederne i landet.
Visheden blandt arabiske unge om, at det arabiske forår vil bringe positiv forandring på tværs af regionen, er faldende. Det viser Burson-Marstellers syvende årlige Arab Youth Survey, der netop er offentliggjort. Resultaterne er på baggrund af 3.500 face-to-face interviews med unge i alderen 18-24 fra 16 lande i Mellemøsten og Nordafrika.
Når spurgt om de er enige eller uenige med udsagnet ”Demokrati vil aldrig fungere i regionen” svarer 39 procent af de arabiske unge, at de er enige i, det aldrig vil fungere. 36 procent mener, demokrati kunne fungere, mens 26 procent er usikre.
At de arabiske unge har modstridende holdninger til demokrati kan desuden ses, når de unge bliver bedt om at pege på de største forhindringer, som regionen står overfor. Her peger 15 procent på mangel på demokrati – et væsentlig fald fra 38 procent i 2014, 43 procent i 2013 og 41 procent i 2012. I 2011 var det at ”bo i et demokrati” endda det vigtigste ønske for 92 procent af de arabiske unge, der deltog i undersøgelsen.
Tilsvarende er tiltroen til det arabiske forår faldende. I 2015 mener blot 38 procent, at verden er et bedre sted efter det arabiske forår, mens hele 54 procent var af denne overbevisning i 2014, 70 procent i 2013 og 72 procent i 2012.
Fremgangen af IS er regionens største hindring
IS er en stor bekymring for de arabiske unge. Knap tre fjerdedele (73 procent) er bekymrede for ekstremist gruppens voksende indflydelse, og næsten to ud af fem (37 procent) peger på IS som den største hæmsko for regionen. Samtidig svarer lidt mindre end halvdelen (47 procent), at de ikke har tiltro til, at deres nationale regeringer kan håndtere denne nye trussel.
De 10 hovedkonklusioner fra undersøgelsen
1. I takt med at arven fra det arabiske forår er aftagende, er den arabiske ungdom usikker på, om demokrati nogensinde vil kunne fungere i Mellemøsten.
Tiltro til at det arabiske forår medbringer positive forandringer i den arabiske region er faldende.
Mens 72 procent i 2012 mente, at den arabiske verden er bedre stillet efter det arabiske forår, er der i 2015 kun 38 procent, der tilslutter sig dette udsagn.
Et resultat heraf er, at de arabiske unge er i tvivl om, hvorvidt demokrati nogensinde vil kunne fungere i Mellemøsten.
Således erklærer 39 procent sig enige i udsagnet “demokrati vil aldrig kunne lade sig gøre i regionen”.
36 procent derimod tror, at demokrati som styreform vil kunne lade sig gøre, mens de resterende 25 procent er i tvivl.
2. Fremkomsten af IS ses som den største hindring som regionen står overfor, og under halvdelen af de arabiske unge er tror på, at deres nationale regering kan håndtere organisationen.
Fremkomsten af IS er en stor bekymring for arabiske unge. Næsten tre ud af fire (73 procent) er bekymrede for den ekstremistiske gruppes voksende indflydelse og næsten to ud af fem (37 procent) mener, at gruppen er den største hindring som regionen står overfor lige nu.
Samtidig har mindre end halvdelen (47 procent) tiltro til, at deres nationale regeringer kan håndtere denne nye trussel.
3. Idet arbejdsløshed fortsat er en stor bekymring i regionen, er mange unge arabere ivrige efter at starte deres egen virksomhed.
Størstedelen (81 procent) af de unge arabere udtaler, at de er ”bekymrede” for arbejdsløshed. Næsten to ud af fem (39 procent) af dem ønsker at starte en virksomhed inden for de næste fem år.
4. Den arabiske ungdom forbliver forsigtigt optimistiske for fremtiden trods en række udfordringer, som regionen står overfor.
Tre ud af fem (57 procent) unge arabere mener, at deres land er på vej i den rigtige retning, når de tænker tilbage på de seneste fem år.
81 procent af de unge i Golfen tror, at deres land er på vej i den rigtige retning, mens samme tendens kun er gældende for 57 procent af de unge i Nordafrika og 29 procent af de unge i Levanten.
5. Mens de unge ser det arabiske sprog som et centralt aspekt af deres identitet, tror mange dog, at sproget er ved at miste sin værdi, og taler derfor mere og mere engelsk.
Tre ud af fire (73 procent) af de arabiske unge mener, at det arabiske sprog er en central del af deres identitet.
Dog siger næsten halvdelen (47 procent) af de adspurgte også, at sproget er ved at miste sin værdi.
Desuden er 63 procent enige i, at det at “kunne tale engelsk er mere gavnligt for karrieren end at kunne tale arabisk”.
6. De Forenede Arabiske Emirater (UAE) er fortsat det land, som flest arabiske unge gerne vil bo i, mens det også for fjerde år i træk opfattes som det land andre arabiske lande bør efterligne.
Når unge arabere skal udpege det land, som de helst vil bo i, peger de for fjerde år i træk på UAE – foran 20 andre lande herunder USA, Tyskland og Canada.
Ligeledes peger næsten en fjerdedel (22 procent) på UAE, når de bliver spurgt om, hvilket land de ville efterligne.
Længere nede på listen finder man USA (15 procent), Tyskland (11 procent), Canada (8 procent) og Frankrig (8 procent).
7. Saudi-Arabien ses som den tættest allierede i regionen efterfulgt af USA og De Forenede Arabiske Emirater.
Når arabiske unge skal tage stilling til, hvem der er deres lands tætteste allierede, peger de for fjerde år i træk på Saudi-Arabien.
Samtidig anser de UAE og USA for regionens største støtter.
En ud af tre (30 procent) mener, at det saudiarabiske kongerige er deres tætteste allierede, mens 23 procent peger på USA og 22 procent svarer UAE.
8. De fleste arabiske unge, især dem, der bor i OPEC-landene, er bekymrede for de faldende energipriser. Dog tror de fleste også, at faldet er midlertidigt.
Der er kun få unge arabere, der tror, at faldet i energipriser er permanent, hvilket betyder, at ungdommen er splittet på spørgsmålet, om de olieproducerende lande burde sænke produktionen eller ej.
9. Det har betydning for de unge arabere, hvilket land et bestemt brand stammer fra. Fire ud af fem udelukker derfor ikke muligheden for at boykotte et brand af politiske årsager.
Næsten halvdelen (44 procent) siger, at det har betydning, hvor et bestemt produkt kommer fra, mens én ud af fem (21 procent) forklarer, at de ikke ville tøve med at boykotte et brand af politiske årsager.
10. Mens digitale apparater spiller en stadig større rolle i dagligdagen for den arabiske ungdom, er fjernsynet stadig dominerende.
Mens det for 60 procent af de unge arabere stadig er fjernsynet, der er den mest populære kilde til nyheder, får 40 procent af de unge arabere deres nyheder fra online medier, mens 25 procent opdateres fra de sociale medier, hvilket er betydeligt flere end fra aviser og radio.