Efter dom om valg: Nu kan Ghana komme videre

Forfatter billede

Ghanas højesteret har torsdag afsagt kendelse om det omstridte resultat af præsidentvalget tilbage i december 2012. De ni dommere har fastslået, at der ikke er tilstrækkelige beviser til at støtte oppositionspartiets anklager om uregelmæssigheder under valghandlingen.

Præsident John Dramani Mahama fortsætter således ved magten. Med dommen er der nu banet vej for, at ghaneserne kan komme videre efter otte lange måneder med usikkerhed og stilstand i politiske initiativer og reformer, skriver udenrigsministeriet i København i en pressemeddelelse torsdag.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

“Ghana er et demokratisk foregangsland i Afrika. Nu er det helt afgørende for Ghanas fortsatte demokratisering og økonomiske udvikling, at demokratiets spilleregler overholdes. Derfor er det glædeligt, at der i de seneste måneder fra alle kanter har været stort fokus på at respektere Højesterets afgørelse og sikre en fredelig og grundig proces”.

“Nu håber vi, at det fremadrettede forløb også bliver fredeligt, og at de involverede parter fortsat vil samarbejde om at skabe en platform for forsoning, der kan være med til at styrke landets sammenhængs-kraft”.

Udviklings-minister Christian Friis Bach (R):

“Ghana har op til domafsigelsen vist sin evne til at konsolidere sig som et af Afrikas fremmeste og mest stabile demokratier. Det er vigtigt for landets stabilitet og fortsatte økonomiske vækst, at demokratiet bliver yderligere rodfæstet i tiden efter torsdagens domsafsigelse”.

“Danmark har i mange år støttet Ghanas retsvæsen, menneskerettighedskommission og civilsamfund for netop at styrke de demokratiske institutioner og sætte fokus på god regeringsførelse”.

“Det vil vi fortsætte med, så vi kan sikre lige adgang til domstolene, fremme beskyttelse af menneskerettighederne og inkludering af befolkningen i de politiske beslutninger. Alle elementer, som er helt afgørende for en demokratisk stat”.

Om valget

Ghana holdt et demokratisk præsidentvalg for sjette gang i december 2012. Imidlertid ville det liberale oppositionsparti, New Patriotic Party (NPP), ikke anerkende dets nederlag og indbragte efterfølgende sagen for landets højesteret.

Partiet henviste til forskellige former for uregelmæssigheder, herunder fejl ved det biometriske valgsystem (mærkning, så folk ikke stemte to gange) og afgivelse af flere stemmer end registrerede vælgere.

I månederne forud for højesterets afgørelse har der været stort fokus på dommen og vigtigheden af at bevare fred og sikkerhed i Ghana.

I de lokale medier er der manet til fred og besindelse fra begge store partier, NPP og den siddende regering National Democratic Congress (NDC), hvis topledere i flere sammenhænge har mødtes for at signalere respekt for højesterets afgørelse.

Også folkelige organisationer, traditionelle ledere samt kristne og muslimske ledere har udsendt budskabet om, at dommen bør respekteres uanset udfaldet. Desuden har lokale politikere og religiøse ledere mødtes med deres støtter i hele landet for at sende samme budskab.

Politiet og landets medier har også været medvirkende til at skabe et fredeligt forløb. Politiet og militæret har gennemført en fredsmarch, og hos medieorganisationerne har man været opmærksom på at undgå, at nogen opildner til vold og ufred.

Danmark har i de sidste 10 år ydet støtte til Ghana indenfor menneskerettighedsområdet og god regeringsførelse.

Formålet er bl.a. at sikre adgang til domstolene, fremme borgernes evne til at opnå beskyttelse af deres menneskerettigheder og forbedre deres muligheder for at tage del i den offentlige debat. Herudover støttes anti-korruption, medieorganisationer og civilsamfundet.

Mere om Ghana og Danmark på http://ghana.um.dk

Og om Ghana på http://en.wikipedia.org/wiki/Ghana