Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk
Brasilien har et meget presserende problem at tage sig af efter præsidentvalget søndag. De 10 millioner indbyggere i Sao Paulo kan nemlig løbe helt tør for vand om få uger på grund af den værste tørke i 80 år.
Mens alverdens klimaspidser dette efterår samles i København op til præsentationen af FN’s Klimapanels store rapport, mærker beboerne i det sydlige Brasilien konsekvenserne af en varmere klode.
Hvis der ikke snart kommer regn i Sao Paulo, vil der nemlig snart ikke være mere vand til indbyggerne i den brasilianske storby, skriver flere medier.
“Paulistaerne” skal forberede sig på et ”kollaps, vi aldrig har set før”, siger Vicente Andreu, formand for vandreguleringsmyndighederne i Brasilien, ifølge Reuters.
Direktøren for den statsejede organisation, der står for vandforsyningen, advarer om, at byen kun har 14 dages forsyning af drikkevand tilbage.
View over Sao Paulo, FOTO: Ana Paula Hirama
Kritikere har beskyldt guvernøren i delstaten, Geraldo Alckmin fra Socialdemokratiet, for at have undladt at handle af frygt for, at partiet ville tabe stemmer i den tætte kamp om Brasiliens præsidentpost.
Situationen med den akutte vandkrise i Sao Paulo har givet anledning til gensidige beskyldninger mellem de to præsidentkandidater, Dilma Rousseff fra Arbejdertpartiet og Aecio Neves fra Socialdemokratiet. Den siddende præsident Rousseff vandt valget i et tæt opløb.
Værste tørke i 80 år
Den umiddelbare årsag til manglen på rent vand er en årelang tørke, der ikke er set værre i 8 årtier. Regnmængden i regionen er 300-400 millimeter under det normale årlige niveau, rapporterer National Geographic.
Det er særligt det store vandreservoir Cantareira, der skrumper ind. Reservoiret leverer vand til omkring 45 % af de 40 millioner brasilianere i staten Sao Paulo, men den er nu helt nede på 3.3% af kapaciteten, skriver Bloomberg.
Indbyggerne kan allerede mærke problemet. Mindst 60% af indbyggerne i byen Sao Paulo har oplevet, at der ikke kommer vand ud af hanerne inden for den sidste måned, skriver det amerikanske site ThinkProgress.
Vandreservoiret Guarapiranga i Sao Paolo, Foto: Hamilton Breternitz Furtado
Vandmanglen går også ud over industrien. Mange virksomheder er nødsaget til at lægge en dæmper på produktionen. Tekstilbranchen kan allerede mærke konsekvenserne, og det kan have indflydelse på hele Brasiliens økonomi.
”På grund af dens vigtighed, kan alt, der sker i Sao Paulo, få indflydelse på Brasiliens økonomiske vækst. Denne mangel på vand kan bremse landets økonomiske genrejsning”, siger Leonardo Dutra, konsulent ved Ernst & Young.
Paradoksalt er den temmeligt stillestående brasilianske økonomi en garant for, at situationen ikke har fået endnu mere dramatiske konsekvenser for økonomien.
”Hvis ikke den økonomiske vækst havde været så langsommelig, ville vi have haft større problemer”, siger Nelson Pereira dos Reis, direktør for Sao Paolos handelsgruppe, Fiesp til Bloomberg.
Manglen på vand mærkes ligeledes i landbrugssektoren, hvor afgrøder som kaffe, sukkerrør og soja forventes at blive hårdt ramt, skriver Reuters.
Afskovning er skyld I tørken
Der er en djævelsk ironi i, at netop landbrugssektoren bliver ramt af tørken. Forskere peger nemlig på, at afskovning er årsag til den voldsomme tørke, og afskovningen i Brasilien skyldes i høj grad landbruget.
”Fugtighed, der kommer fra Amazonas i form af dugskyer – det, vi kalder ”flyvende floder” – er faldet dramatisk, hvilket bidrager til denne forfærdelige situation, vi har i dag”, siger Antonio Nobre, en førende klimaforsker ved Brasiliens nationale Rumagentur.
Ændringerne er udelukkende på grund af afskovning, fastslår han ifølge Reuters.
De nyeste tal viser også, at afskovningen er steget betydeligt i Brasilien på det seneste. En betydelig reduktion af afskovning har ellers været en af de det store sydamerikanske lands succeshistorier.
Fra 90’erne er træerne i Amazonas blevet fældet i et meget lavere tempo end hidtil, og det vel at mærke, mens landet har haft en imponerende økonomisk vækst og løftet millioner ud af fattigdom.
De tider ser nu ud til at være forbi. De seneste tal fra Imazon, et uafhængigt forskningsinstitut, der overvåger de brasilianske skoves tilstand, viser, at afskovningen igen er ved at løbe løbsk i den brasilianske del af Amazonas.
Skov og bevarelse af skov spiller en stor rolle i forhandlingerne om en international aftale om klimaet.
Ved FN-topmødet I New York i september blev man ellers enige om en aftale, der skal sørge for at standse afskovning globalt i 2030. Desværre mente Brasilien, at landet blev udelukket fra processen, og er derfor ikke med i aftalen indtil videre.
Det kan være, at situationen i Sao Paulo ændrer brasilianernes holdning. Den traditionelle regntid foregår i januar og februar, men de fleste håber nok på nogle dråber fra himmelen inden da.
I resten af verden kan vi sandsynligvis forvente højere priser på visse fødevarer, eksempelvis kaffe.