En sydsudansk eksilgruppe opfordrer til at den internationale straffedomstol (ICC) skal indlede en sag mod lederne i Sydsudans borgerkrig, præsident Salva Kiir og tidligere vicepræsident og nuværende oprørsleder Riek Machar. Det skriver den kenyanske avis The East African.
Gruppen, The South Sudan Equatoria Community in Diaspora, mener ifølge avisen, at de to ledere allerede er så belastet i form af flere rapporter om f.eks. krigsforbrydelser og brud på menneskerettighederne, at de bør sigtes for forbrydelserne i konflikten.
Gruppen mener endvidere, at de to næstkommanderende, Taban Deng Gai og James Wanni Igga ligeledes skal retsforfølges af ICC.
“Hvis vi skal have en retfærdig fred, så skal de stå til regnskab for deres frygtelige forbrydelser,” siger Federici Vuni, der står i spidsen for gruppen.
Stopklodser for fred
De fire er stopklodser for en mulig fred og derfor bør det internationale samfund hjælpe med at få dem presset væk fra magten, mener han.
Sydsudan er verdens yngste land. Det blev selvstændigt fra Sudan i 2011 efter en folkeafstemning. I årtierne før havde bevægelsen SPLM – South Sudans Peoples Liberation Movement – kæmpet for uafhængighed.
Selvstændigheden blev fejret med pomp og pragt og med repræsentanter for mange lande. Der skulle dog blot gå omkring to år før to af landets politiske topfigurer ragede uklar og indledte en borgerkrig i december 2013.
Uklarhed om antallet af dræbte – men det er mange
Borgerkrigen anslås indtil videre at have kostet et sted mellem 100.000 og 300.000 liv. Tallene er meget usikre for angreb på nødhjælpsarbejdere, restriktioner på FN’s bevægelsesfrihed og tilbageholdelse af humanitær hjælp er ikke usædvanlige. Disse forhindringer gør det ikke alene meget svært at hjælpe befolkningen med fødevarer og andre former for hjælp. Det gør det også meget svært, at skabe et overblik over antallet af ofre og omfanget af overgreb og ødelæggelser.
Ud af landets godt 12 millioner indbyggere er 2,5 millioner flygtet til nabolandene mens 1,7 millioner er på flugt inden for landets grænser (og således ikke registreret som flygtninge men som “internt fordrevne).
Det er en udbredt opfattelse, at at parterne ikke virker voldsomt interesserede i at stoppe krigen. Således sagde chefen for FN’s fredsbevarende missioner Jean-Pierre Lacroix forleden i FN’s sikkerhedsråd, at både regering og oprørere virker stålsatte på at fortsætte den væbnede konfrontation.
Læs mere: Sydsudan: Krig uden ende (10.05.2018)