Af Eva Rasmussen
Kort før midnat, lokal tid, ca. seks morgen dansk, tog det venstreorienterede Farabundo Martí Fronten til National Befrielse, FMLN, føringen i kampen om præsidentposten i Mellemamerikas mindste land El Salvador.
Ifgl. den øverste valgmyndighed havde partiet erobret 51,27 procent af stemmerne, mens det ultrareaktionære regeringsparti ARENA kun kunne regne med 48,73 procent.
De gunstige optællingstal fik El Frentes kandidat, journalisten Mauricio Funes, til at erklære sig som landets næste præsident. Et historisk øjeblik, der fik El Salvador til at eksplodere i festffyrværkeri.
Det er første gang El Frente, der var guerrilla bevægelse i 80ernes blodige borgerkrig, erobrer præsidentposten (altså hvis tallene holder).
Siden fredsslutningen i januar 1992 har først et dybtreaktionært kristdemokrati og senere det tabende regeringsparti ARENA siddet på magten.
Borgerkrigen i El Salvador var grum. Den kostede i hvert fald 75.000 livet, og det sidder stadig i langt de fleste salvadoranere. Når mindst 75.000 af en befolkning på størrelse med Danmarks mejes ned, når fostre bliver sprættet ud af deres mødres maver, så er der generationer, der ikke glemmer. Heller ikke dem, der var for unge til at opleve borgerkrigen.
Det har præget valgkampen, og det tætte opløb er fortællingen om, at polariseringen ikke er slut.
For første gang stillede FMLN op med en kandidat, der ikke har været aktiv guerrillero under borgerkrigen, mens ARENA valgte den traditionelle vej ved at vælge eks-politichef Rodrigo Avila som partiets bud på præsidentposten.
De frygtede dødspatruljer, er udsprunget af det nu måske afgående regeringsparti, der har kørt en firseragtig antikommunistisk valgkampagne – støttet af republikanske kongresmedlemmer fra USA.
Et af hovedtemaerne har været, at hvis El Frente vinder, sælger de El Salvador til Venezuelas præsident Hugo Chávez. Men, det ser ud til, at salvdoranerne ikke vil synge med på det omkvæd.
Holder føringen, står Mauricio Funes over for at skulle styre et land i krise. Største eksportindtægt er de penge, som legale og som regel illegale emigranter sender hjem fra USA. Med USAs økonomiske nedtur er der sket et brat fald i den indtægt.
Samtidig er El Salvador plaget af de ekstremt voldelige bander Mara Salvatrucha og M 18, der begge er opstået i migratmiljøet i Los Angeles, men senere eksporteret til El Salvador, Honduras og Guatemala.
I de første måneder af 2009 er der i gennemsnit sket 12 mord om dagen i El Salvador, et land på størrelse med Jylland.
Ifgl. det spanske dagblad El País accepterede ARENAS kandidat sit nederlag få timer efter, at Mauricio Funes erklærede, at han var landets ny præsident.