El Salvador fred mod vold: Organisering betyder bedre liv

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Erika Brenner og Eva Rasmussen skriver fra Aurora og Santa Gema, El Salvador

”Vi har alle sammen tale- og stemmeret, og nu er det synligt, at vi har opnået positive resultater, fordi vi er organiserede”, siger Fátima Leovina Morales, der tilføjer: ”Selvom vi kommer fra en losseplads”.

Fátima Morales er forkvinde for beboersammenslutningen i det lille lokalsamfund Aurora, i kommunen Ciudad Delgado, lidt udenfor El Salvadors hovedstad San Salvador. Hun arbejder som gadefejer i San Salvador og var tidligere med i den voldelige bande Barrio 18.

Organisationens sekretær Gabriela Beltrán López slår fast, at alle aktive har lært meget i løbet af det år, der er gået, siden organiseringen blev besluttet: ”Vi vidste meget lidt, om hvordan en organisation og en bestyrelse fungerer, men vi har fået hjælp fra Felipe. Er vi i tvivl, spørger vi ham.”

Felipe Aldana koordinerer det sociale arbejde i Aurora og nabobyen Santa Gema. Det var ham, der sammen med Jorge Chávez, koordinator af politiets arbejde i en række småsamfund i Ciudad Delgado, pressede beboerne til at organisere sig.

Fra dør til dør

”Vi gik fra dør til dør og spurgte, om folk ville være med til at samles for at drøfte problemerne i Aurora”, fortæller Jorge Chávez, der fortsætter:

”Heldigvis var de fleste åbne. Vi orienterede om, hvilke veje, de kunne gå for at søge hjælp til forskellige projekter, og de valgte en bestyrelse.”

Der var begyndervanskeligheder, fortæller Felipe Aldana. ”Bestyrelsen skulle erobre magten. Det er lykkedes i dag. For os kan det forekomme elementært, men for en gruppe af beboerne i Aurora har det været svært – meget svært – at acceptere, at flertallet træffer beslutningerne.”

Kommunen glemte os

María Elena Peña er suppleant til bestyrelsen og husker tiden, før Aurora blev organiseret:
”Kommunen havde glemt os. Vi havde brug for hjælp, men vidste ikke, hvor og hvordan vi skulle henvende os”, fortæller hun.

Blanca Isabel Peña er næstformand og glæder sig over, at det er Auroras indbyggere, der har sammensat bestyrelsen. Og der er nok at tage fat på:

”Vi laver et godt stykke arbejde, men behovene er store og mangeartede”, siger hun.

”De største behov lige nu, er at få murstenshuse i stedet for blikhuse, at få skøder på vores ejendom og elektrisk lys.”
”Bestyrelsen skal arbejde hårdt for at få den hjælp, vi har brug for”, tilføjer hun.

María Estebana Pérez bor i nabogaden Santa Gema, arbejder i Sundhedsministeriet, er sundhedspromotor i Santa Gema samt aktiv i et projekt, der skal styrke landsbyorganiseringen. En del af hendes arbejde er forebyggelse.

”Vi forsøger at forebygge, at de unge går ind i banderne, først og fremmest i Santa Gema, der har været hårdt ramt. På det seneste har der været en god udvikling. De unge har organiseret sig og deres forældre støtter dem”, siger María Estebana Pérez.

”Politiet er en stor hjælp i processen”, vurderer hun. ”Er der f.eks. fodboldkampe, er betjentene til stede. Og en gang imellem spiller de med”.

”Tidligere kunne vi ikke gå udenfor en dør, og hvis vi gjorde det, hvad ville der ske? Santa Gema udvikler sig, fordi vi har organiseret os, fordi hele landsbysamfundet samarbejder. I dag er der stort set ikke vold”, konstaterer María Estebana Pérez.