Elektronikfirmaet Apple offentliggør lister over leverandører af metaller

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Vores telefoner og computere er fulde af metaller, der stammer fra områder med konflikt. Der er en stigende åbenhed om disse såkaldte konfliktmineralers oprindelse. Senest har IT-firmaet Apple fremlagt lister over dets leverandører.

IT-firmaet Apple er begyndt at offentliggøre, hvilke af firmaets leverandører, der muligvis får metaller fra konfliktområder. Det skriver BBC.

Konfliktmetaller eller konfliktmineraler, som den slags kaldes, bliver udvundet i egne, hvor der er krig eller konflikt eller hvor der foregår krænkelser af menneskerettighederne – f.eks. den østlige del af den Demokratiske republik Congo (DR Congo).

Det drejer sig f.eks. om metallerne guld, tantal, tin og tungsten.

Elektronikfirmaer oplever i stigende grad, at de bliver presset af menneske-rettigheds-organisationer til at tvinger leverandørerne til at leve op til nogle minimumskrav.

I stedet for blot at gå uden om råstoffer fra DR Congo støtter Apple at landets producenter bliver certificeret som konfliktfrie. På den måde kan firmaet være med til at styrke den økonomiske udvikling i landet, skriver firmaet i 2014-udgaven af sin årlige Supplier Responsibility Report.

I rapporten skriver Apple desuden at alle dets leverandører af mineralet tantal per januar 2014 er blevet verificeret som konfliktfrie. Endvidere skriver firmaet, at det nu arbejder for at opnå det samme med hensyn til tin, tungsten og guld.

Listen over firmaets leverandører af mineraler viser, at 59 lever op til Conflict-Free Smelter Programs retningslinjer og at andre 23 er i færd med at blive undersøgt. Tilbage står 104 leverandører, for hvilke det ikke er oplyst om deres mineraler er konfliktfrie.

I januar 2014 annoncerede et andet amerikansk teknologifirma, Intel, at dets mikroprocessorer fremover vil være helt konfliktfrie.

BBC har talt med Bandi Mbubi, der er leder af Congo Calling, en NGO, der arbejder for større åbenhed om hvor virksomheder – specielt i elektronikbranchen – får deres mineraler fra.

Han er positiv over for Apple og Intels tiltag. På trods af at der er langt igen, så finder han det yderst opmuntrende. Han håber også at de to elektronikgiganters træk vil skubbe andre elektronikfirmaer i samme retning.

En medvirkende faktor til firmaernes opmærksomhed på konflikt-mineraler er nok at kongressen i USA i 2010 vedtog en lov, der pålagde firmaer, der bruger mineraler fra DR Congo og omkringliggende lande, at offentliggøre oplysninger om mineralernes herkomst og certificering. Det er det, som Apple gør i dets Smelter list (se link under artiklen).

Apples Supplier Responsibility Report 2014: https://ssl.apple.com/supplier-responsibility/pdf/Apple_SR_2014_Progress_Report.pdf (PDF, 40 sider)

Apples liste over leverandører af mineraler (Smelter list): https://www.apple.com/supplier-responsibility/pdf/Apple_Smelter_List.pdf (PDF, 7 sider)

Conflict-Free Smelter Program: http://www.conflictfreesourcing.org/conflict-free-smelter-program/

Congo Calling: http://www.congocalling.org/

Læs mere om konflikt-mineraler (conflict minerals) på Wikipedia (engelsk): https://en.wikipedia.org/wiki/Conflict_minerals