Efter 39 år i fagbevægelsens tjeneste går international sekretær Sune Bøgh i 3F (Fagligt Fælles Forbund) nu på pension, idet han har sidste arbejdsdag onsdag den 19. august 2009.
Han er uddannet gartner, men nåede efter egne beregninger næppe mere end samlet 3 år i faget, fordi han blev fanget ind af fagligt arbejde med flere skoleophold til følge.
Allerede som 25-årig i 1970 blev Sune Bøgh valgt som sekretær i Gartnernes Fagforening i København, og 3 år senere blev han ansat som lærer på Esbjerg Højskole. I 1979 kom han til SiD som branchesikkerhedskonsulent for GLS-gruppen og blev året efter miljøkonsulent i Forbundet.
Tilsvarende stilling fik han i 1984 i LO, hvor han 4 år senere fik EU som arbejdsområde. 1. maj 1998 blev han ansat som leder af SiDs internationale afdeling.
Selv om resultaterne ikke kan aflæses i kolde facts, er Sune Bøgh ikke i tvivl om, at det internationale engagement, som 3F og før det SiD og KAD har lagt i Den 3. Verden, har gjort en stor forskel for de involverede fagforeninger i Afrika, Latinamerika og Asien.
– Jeg vil påstå, at vi har nået mange resultater. Vores primære mål har handlet om kapacitetsopbygning, som det så fint hedder. At gøre fagforbund og fagforeninger bedre i stand til at løse de opgaver, der kræves i en stadig mere globaliseret verden, siger han til “Fagbladet” og fortsætter:
– Det vil sige at uddanne nøglepersoner, opbygge netværk, styrke organisationer og skabe rammer for fagligt arbejde – og den slags er som sagt vanskeligt at måle resultaterne af – i hvert fald på kort sigt.
– Vi har set, hvorledes eksempelvis store tekstilforetagender shopper rundt og etablerer sig i de lande, hvor arbejdskraften er billigst og forholdene mest profitable. Derfor kræves der stærke fagforeninger i en hel region og i hele brancher. Derfor har vores arbejde også meget handlet om at skabe grænseoverskridende netværk mellem de faglige organisationer, så de ikke kan spilles ud mod hinanden, siger Sune Bøgh.
Det er sket inden for bl.a. sukker-, banan- og tekstilproduktion.