Det går fremad med fjernelsen af landminer på globalt plan. Indenfor få årtier vil den største landmineforurening være fjernet, lyder det fra Danish Demining Group.
Torsdag den 4. april er det ’Mine Awareness Day’ overalt i verden, og der er grund til at glædes. En minefri verden er ikke længere en utopi men derimod en mulighed, vurderer Dansk Flygtningehjælps minerydningsenhed Danish Demining Group (DDG). Det skriver DDGs moderorganisation Dansk Flygtningehjælp på sin hjemmeside torsdag.
80% af verdens lande har siden 1999 underskrevet Ottawa traktaten, og den internationale indsats i bekæmpelse af landminer og ueksploderet ammunition foregår koordineret og effektivt. Danish Demining Group opererer i en række af verdens mest ustabile områder og kan følge den positive udvikling direkte i felten.
”Vi har netop deltaget i minerydningen i Uganda, som nu indenfor rammerne af Ottawa traktaten har erklæret sig minefri. I Sri Lanka er minerydningen nået længere end nogen kunne forvente, og også den enorme minerydningsopgave i Afghanistan er godt undervejs,” siger leder af DDG, Rasmus Stuhr Jakobsen.
”Vi taler ikke længere om århundreder men nærmere få årtier før den større mineforurening er ryddet. Dog kan vi også gøre arbejdet færdigt indenfor nogle år, når vi vurderer perspektivet for en minefri verden, men det vil kræve et endnu større fokus og ressourcer fra det internationale samfund,” fortsætter han.
Minerydning og fjernelsen af ueksploderet ammunition redder liv og forhindrer invalidering, og er samtidig en forudsætning for udvikling.
”Vi arbejder for at redde liv og forhindre lemlæstelse nu og her, og endemålet er at skabe fremtidsmuligheder for lokalbefolkningen. Vi har set spøgelsesbyer forvandlet til travle landsbyer, øde landskaber eller jungleområder forvandlet til marker og ruiner forvandlet til skoler i de områder vi har ryddet – det er fremtiden for lokalbefolkningen det handler om,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.
Mine Awareness Day markeres overalt i verden, og siden 2011 har en global kampagne under titlen: ’Lend Your Leg’ agiteret for et totalforbud mod landminer. Ideen er at smøge buksebenet op 4. april for at vise symbolsk sympati med verdens mineofre.
”Vi har oversat den internationale kampagne til ’Bar et ben,’ og vi i Dansk Flygtningehjælp og Danish Demining Group har valgt at trodse forårskulden og vise de vinterblege ben frem 4. April – herfra skal lyde en opfordring til alle danskere om at gøre det samme,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.