CPH:DOX: ”We are not untouchables” er en stærk lille dokumentar, som skildrer, hvordan mennesker diskrimineres på baggrund af fødsel og køn. U-landsnyt.dks anmelder blev både rørt og oprørt.
Af Malene Lykkebo, U-landsnyt.dk
TEATER GROB – Folk er mødt talstærkt op. Flere af de tilstedeværende har forbindelse til International Dalit Solidarity Network (IDSN), som har arrangeret denne CPH:DOX-event. Mange er kommet af ren interesse. Programmet lægger op til visning af dokumentaren og efterfølgende debat med instruktøren.
Filmen starter efter en kort præsentation af aftenens forløb. Den første scene viser en lille pige – hun er forbrændt på 80 procent af sin krop, fordi hun tillod sig at gå på den forkerte vej.
Emnet for aftenens dokumentar er kastediskrimination. De mange klip i filmen viser den ene sørgelige skæbne efter den anden. Og det gør indtryk. Det kan høres i salen; da en mand kravler rundt uden beskyttelse i en kloak fyldt med afføring og andet skidt, hvorefter scenen skifter og man ser en mand ligge død efter en tur i selvsamme kloak; da en lille pige på 14 år forklarer, hvordan hun, når hun har tjent penge nok ved prostitution, håber at kunne vende tilbage til skolen.
Begge er de dalitter. Begge er de længst nede i det kastesystem, som man også finder i Pakistan, Nepal, Bangladesh og Yemen. Kastesystemet er en gammel religiøst baseret tradition, som inddeler mennesket i kaster. Fire kaster. Og så er der dem uden for kastesystemet. De anses for urene og dermed er det dem, der tvinges til de beskidte job, som at rense kloak, håndtere døde dyr og mennesker og gøre toiletter rene.
Den korte dokumentar varer kun cirka 12 minutter, men mere behøves ikke for at gøre indtryk.
Video Volunteers – de undertryktes stemme
Stalin K, filmens instruktør, går op på scenen, og efter lidt tekniske opstartsproblemer er han klar til at fortsætte filmens tema med yderligere filmklip og foredrag. Flere af klippene bidrager med flere detaljer til den første film, og Stalin uddyber med personlige erfaringer, engagement og passion.
Ud over at være aktivist og filmskaber er Stalin engageret i Video Volunteers, som er en organisation, der kæmper for at give en stemme til de undertrykte og diskriminerede. Ved at udstyre dem med et videokamera opfordres de frivillige til at dokumentere diskrimination og undertrykkelse i deres lokale samfund. På den måde kanaliseres styrke til de nederste i samfundet og dette, mener Stalin, er netop en af metoderne til at kunne skabe en forandring.
Efter Stalins foredrag var det tid til spørgsmål fra publikum. Spørgsmålene viste, at der i Danmark ikke har været fokus på kastediskrimination og den undertrykkelse, den gamle indiske religiøst baserede tradition den dag i dag udøver. Stalin svarede passioneret på spørgsmålene og satte helt sikkert aftryk hos de tilstedeværende, både igennem sin viden og sit engagement.
Aftenen sluttedes af med en bid indisk mad, veltilberedt og en fin afslutning på en fin og vigtig dokumentar og debat.
Et ønske sidder anmelderen tilbage med: hvad kan jeg/vi konkret gøre?
Man kan håbe, at debatten ikke slutter med denne aften, for dokumentaren behandler et emne, som måske ligger langt fra den danske hverdag, men som berører omkring 260 mio. mennesker verden over. Det er befriende at se en inder som Stalin tage affære både som aktivist og som facilitator for dalitterne. Det giver håb. Til trods for de sørgelige portrætter, den lille dokumentar maler.
We Are Not Untouchable (Indien, 2012, 12 min.)
Instruktør: Stalin K. & Video Volunteers, klippet og redigeret af IDSN, København
We Are Not Untouchable bliver ikke vist i danske biografer længere, men kan ses på
www.youtube.com/idsnvideo