Enhedslisten: Ulla Tørnæs trækker i land om Bolivia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har på et åbent samråd i Folketingets udenrigsudvalg indkaldt af Enhedslisten trukket en hel del af sin kritik af Bolivias naturgasnationalisering tilbage, skriver Enhedslisten i en pressemelding.

Ifølge meldingen pointerede Tørnæs på onsdagens møde, at Bolivias regering er demokratisk valgt, og at udenlandske regeringen ikke skal blande sig i demokratiske valgte regeringers politik, når der er tale om opfyldelse af valgløfter.

Ligeledes kom Ulla Tørnæs med en klar besked om, at der ikke er planer om at skære i u-landsbistanden til Bolivia.

Ulla Tørnæs har tidligere været ude med kraftig kritik af Bolivia og truet med at fjerne bistanden til landet, selv om den fattige Andesnation er programsamarbejdsland for Danida.

Baggrunden for truslerne var, at Bolivias nye regering har nationaliseret landets naturgas-reserver og vil øge skatten for de udenlandske olieselskaber, for dermed at bekæmpe den store fattigdom i Bolivia – Sydamerikas fattigste land, anfører Enhedslisten.

Rune Lund, Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, siger:

– Det er glædeligt, at Ulla Tørnæs trækker i land. Hun har tidligere været ude med nogle meget uheldige udtalelser om Bolivia, der såede tvivl om Danmarks politik over for landet.

– Jeg kunne ikke få Ulla Tørnæs til at love, at hun nu i fremtiden vil rose Bolivia for landets meget effektive fattigdomsbekæmpelsesstrategi, men det er dog et klart fremskridt, at hun trækker land i forhold til de tidligere udmeldinger.

Spørgsmålene til dagens samråd var:

– Ministeren bedes uddybe sine udtalelser til Politiken lørdag den 6. maj og Jyllandsposten tirsdag den 9. maj, hvor ministeren truer med at indstille ulandsbistand til Bolivia.

– Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt man af princip vil straffe lande, der vil øge beskatningen af multinationale selskaber, og om dette stemmer overens med ønsket om at udvikle demokrati og fattigdomsbekæmpelse.

– Vil det i fremtiden være en forudsætning for at få bistand fra Danmark, at landene fører en økonomisk politik, der tilgodeser udenlandske selskaber frem for u-landenes fattige befolkninger.

I det åbne samråd deltog udover Rune Lund (EL) Steen Gade (SF), Mette Gjerskov (S), Jeppe Kofod (S), Eyvind Vesselbo (V), Troels Lund Poulsen (V), Gitte Lillelund Bech (V)