Christian Sørensen er den 1. august 2009 tiltrådt en stilling i ADRA Danmark som programkoordinator med fokus på livelihood og fødevaresikkerhed.
Det vil sige, at den nu 60-årige erfarne bistandsmand skal arbejde med ADRA Danmark-projekter, der handler om landbrug og indkomstskabende aktiviteter.
Christian Sørensen er uddannet fra Bradford University i England med en Master grad i udvikling- og projektplanlægning og har mange års baggrund med udviklings- og nødhjælpsarbejde – både fra NGO verdenen og Danida.
Senest har han været udstationeret 6 år for Danida i Kenya som seniorrådgiver på landbrugsprogrammet, der også indeholdt arbejde med mikrofinansiering. Før da va han 7 år i Eritrea (i 2 omgange), hvor han de sidste par år (2000-2002) monitorerede det Danida-støttede landbrugsprogram.
De første 5 år (1993-98) var han med til at opstarte NGO alliancen ACORDs projekt med genbosættelse og reintegrering af flygtninge og tidligere frihedskæmpere. Desuden arbejdede han med etablering af et større mikrofinansprojekt.
Indimellem (1999-2000) var han landerepræsentant for Dansk Flygtningehjælp i Sri Lanka (Ceylon), hvor han etablerede organisationens kontor og formulerede et 5-årigt program med stærke elementer af mikrokreditter.
Han nåede også omkring Gambia i Vestafrika (1998-99), hvor han var “Project Officer and Resident Representative” for den britiske NGO, AFRICA NOW
– Det er spændende at komme tilbage til NGO verdenen, hvor man er tæt på folk, siger Christian Sørensen om sin nye arbejdsgiver og fortsætter. – Modsat Danida, hvor vi sidder i toppen af et bureaukrati med mange led ud til folk. Jeg har på fornemmelsen, at ADRA arbejder tæt på folk.
I ACORD fik Christian Sørensen stor erfaring med at arbejde i gråzonen mellem nødhjælp og udvikling, som netop er det, ADRA Danmark er kendt for.
– Det er ikke en gråzone – det er en regnbue. Det er dér, hvor alt er muligt og alting sker. Min erfaring er, at man KAN lave udvikling i både konflikt- og postkonflikt situationer, indvender han overfor udtrykket gråzone.
Der er både engagement og begejstring i stemmen, når talen falder på hans tidligere arbejde i Eritrea og ikke mindst den deltagerorienterede tilgang til udvikling i den unge nation på Afrikas Horn. En tilgang, han finder afgørende for bæredygtigheden i projekterne, og som NGOer efter hans opfattelse er særligt gode til.
– Ikke alene er det NGOernes styrke, at de er ude i frontlinjen, de er også fleksible, innovative og hurtige, forklarer Christian Sørensen. Han peger også på, at begrænsede midler tit gør det nødvendigt at være mere kreative og inddrage lokalbefolkningen i design af projektet meget tidligt.
Han får i høj grad mulighed for at arbejde “tæt på folk” og med deltagerorienterede tilgange i det kommende arbejde i ADRA Danmark, hvis landbrugs- og fødevaresikkerhedsprogrammer tager udgangspunkt i den enkelte landsby og inddrager både lokale ledere og de svageste grupper i projektet.
Karrieren omfatter tillige en række poster i Mellemfolkeligt Samvirke. Her var han projektkoordinator (1989-92) for MS i Tanzania, planlægningschef i afdelingen for Development Education hjemme i København (1987-89), igen ude som vicelandechef for organisationen i Dar es Salaam (1984-87), hvor han i 2 år op til da, var “Administrative Officer” i det der dengang hed Danish Volunteer Service i den tanzanianske hovedby.
Før u-landskarrieren blev indledt, var han ansat for Lufthansa og SAS i Kastrup med “Cargo Handling and Sales” og arbejdede i 1970-75 som laboratorietekniker i København.
Christian Sørensen, der privat bor i Farum, blev efter hjemkomsten fra Afrika i 2008 ansat som lærer på Bybækskolen i forstaden nordvest for København.
Han har derudover optrådt som redaktionel tovholder på u-landsnyt siden foråret og blev i juni 09 valgt som revisor i den almennyttige forening, der udgiver og driver den uafhængige nyhedstjeneste, som læseren netop nu har besøgt på nettet.