Leif var en af stifterne af Ghana Venskabsgrupperne i Danmark. Og i hele organisationens 42 år lange liv var Leif konstant i front som idémand, indpisker og folkelig formidler. Og så var Leif poet – en så stor en af slagsen, så hans sange og salmer både er optaget i Højskolesangbogen, salmebogen og i flere korhæfter.
Det var humor og en afvæbnende åbenhjertighed og ærlighed, der prægede Leifs møde med mennesker – om det var unge elever fra hans 30 år lange karriere på Silkeborg Højskole, eller om det var ghanesere i venskabsområdet på savannen i det nordlige Ghana, som han mødte.
Venskab mellem Nord og Syd
Leif var rundet af et længere ophold hos Abbe Pierres klunsere i Frankrig, af sin tid som leder og landsdelssekretær i FDF og som økologisk landmand hjemme på gården i Fårvang uden for Silkeborg.
Da Silkeborg Højskole for nylig fejrede sit 50-års jubilæum dukkede Leifs navn op i jubilæumsskriftet hele 34 gange. Leif var Silkeborg Højskole – og på samme måde var Leif Ghana Venskabsgruppen.
Det var på Silkeborg Højskole, at han sammen med dr. med. Johannes Holm blev overbevist om, at der var brug for en mere folkelig og direkte form for udviklingssamarbejde. Det fik Leif til sammen med andre lokale ildsjæle at starte Ghana Venskabsgruppen i Silkeborg, der siden 1979 har været drivende i det udviklingsarbejde, der blomstrede op i Nordghana.
Han var med som den ene af Silkeborgs to repræsentanter på første rejse til det nye venskabsområde i sommeren 1981. Han vendte hjem med en venskabsaftale med Nyankpala, en driftig forstad til Nordghanas hovedstad, Tamale, der i dag også rummer et landbrugsuniversitet.
Ghana Venskab har siden været en trofast partner til store folkelige organisationer i Nordghana, der stod for landsbyprojekter, folkehøjskole, lokalradio, kvindegrupper og alfabetiseringsprogram for bare at nævne noget af det udviklingssamarbejde, der er groet mellem Danmark og Ghana siden 80’erne. Og i alle de følgende 40 år var Leif med i ledelsen af det, der i dag hedder Ghana Venskab. Meget symbolsk sluttede han som medlem af organisationens venskabsudvalg, der blandt andet har ansvar for de årlige Ghana Seminarer og højskoledage.
Hør hvor det regner
Det var også kombinationen af Ghana og højskole – tilsat korsang, som skabte en helt særlig tradition i det midtjyske. Hvert år i efteråret stod Leif og Silkeborg Højskole for en Ghana Sangaften, hvor alle kommunens børnekor var inviteret og på én og samme tid havde en skøn sangdag i selskab med store komponister og samtidig lærte om livet i Ghana. Ofte var der også besøg fra Ghana på dagen, så de flere hundrede børn og forældre kunne få førstehåndsindtryk om livet på savannen og indsigt i et særligt venskab mellem Nord og Syd. Og altid var det med Leif som konferencier eller begejstret fortæller.
Hele 33 Ghana-sange blev det til fra Leif Rasmussens digteriske hånd, hvor ”Hør det regner” nok er den mest udbredte blandt børnekor. Som en gestus for Leif vil Ghana Venskab nu udgive hele samlingen af Ghana sange med en indledning fra Leif selv til hver sang. På den måde vil hans glade venskabelige sind leve videre som ord, toner og rytmer, der rimer på tro, håb og venskab med Ghana.
Ved Leifs bisættelse var der smukke bårebuketter og kranse – og så var der hjertet til højre for kisten. Det fineste lille blomsterbundne hjerte med røde og orange roser og grønt og sort – Ghanas flag – så symbolsk og helt rigtigt med som punktum på Leifs sidste dag.
Af Thomas Ravn-Pedersen, første udsendte medarbejder for Ghana Venskabsgrupperne (1984-85) og tidligere formand for organisationen (1985-2006).
Interview med Leif Rasmussen i anledning af Ghana Venskabs 40 års jubilæum tilbage i 2019.