Etiopisk dæmning truer Nilens vand, men Egypten har en plan

gettyimages-639194072
Nilen i Cairo
Foto: Andia/Universal Images Group via Getty Images
Thomas Jazrawi

16. august 2021

Nilen har igennem årtusinder været Egyptens livsnerve. I dag kan egypterne imidlertid forvente reducerede vandmængder fra den mægtige flod. Etiopien er ved at have fuldført arbejdet med en gigantisk dæmning, kaldet GERD, som i de næste mange år vil betyde, at mindre vand kommer gennem Egypten på Nilens lange rejse mod Middelhavet. 

Dæmningen har skabt stor splid mellem de to lande, og forhandlingerne om en aftale om vandressourcerne forløber ikke særligt gunstigt. Men den egyptiske præsident, Abdel al-Sisi, har stort fokus på at sørge for tilstrækkelige vandmængder i fremtiden. Det skal blandt andet ske ved at rense spildevand, bygge flere afsaltningsanlæg og dæmme op for den heftige befolkningsvækst. 

Vandstress
Det nordafrikanske land har længe været klar over, at vandressourcerne er et ømt punkt. Det er et emne, som fremgår meget klart i den klimaplan, som landet har sendt til FN under Paris-aftalen.

Denne sommer nævnte den egyptiske minister for vand, at landet er blandt nationerne i verden med den højeste risiko for vandknaphed. Vandressourcerne vurderes til at være 60 milliarder kubikmeter årligt, hvoraf langt størstedelen stammer fra Nilen, nævnte han ifølge Egypt Today.  

Egyptens vandressourcer svarer til omkring 589 kubikmeter per indbygger. Ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) lider et land af absolut vandknaphed, når forsyningen er under 500 kubikmeter per indbygger, mens et sted mellem 500 og 1.000 betyder, at et land oplever “vandstress” – altså at vandforsyningen er presset.  

Klimaforandringer og befolkningsvækst
Udover dæmningen i Etiopien tærer klimaforandringer også på vandressourcerne. De vil blandt andet føre til mindre og mere utilregnelig nedbør samt indtrængen af saltvand i ferskvandsressourcerne i både Nilen og det sparsomme grundvand. 

Og så er der udfordringen med, at der bliver langt flere egyptere i fremtiden, som skal dele vandet. Siden 1900 er befolkningstallet i Egypten steget fra 9 millioner til over 100 millioner i dag. Regeringen har denne sommer sat konkrete mål for at begrænse befolkningstilvæksten. Befolkningstallet skal således holdes under 143,6 millioner i 2052, skriver Egypt Today i denne uge.

Ifølge artiklen har ministeren for planlægning og økonomisk udvikling, Hala al-Said, netop præsenteret planen, som skal resultere i en fertilitetsrate på 2,1 børn pr. kvinde i 2032 og 1,6 i 2052. Det skal ifølge ministeren ske ved at styrke kvinder økonomisk samt at udvide adgang til gratis prævention. Derudover er der planlagt oplysningskampagner og fordele til lavindkomstfamilier med 2 eller færre børn, fremgår det af artiklen. 

Afsaltningsanlæg
En anden del af strategien er oprettelsen af en lang række anlæg til at rense og afsalte vand. I alt planlægger Egypten at bygge 47 afsaltningsanlæg frem til 2025, skriver magasinet Energy and Utilities. I efteråret udtalte regeringen, at der skal oprettes 19 afsaltningsanlæg på 18 måneder.

Afsaltningsanlæg kan forvandle saltholdig vand til rent drikkevand, men det er en meget energikrævende og omkostningstung løsning, påpeger en ekspert fra tænketanken Stockholm International Water Institute

I alt er der planlagt projekter til en værdi af over 54 milliarder danske kroner frem til 2030. Egypten skal derfor finde en del ekstern finansiering. Denne sommer godkendte præsidenten et lån fra Kuwait på over 115 millioner danske kroner til to afsaltningsanlæg på Siniahalvøen ved kysten ud til Middelhavet. Og ifølge tænketanken Foreign Brief er det sandsynligvis golflandene og Kina, der er de mest oplagte kandidater til at finansiere Egyptens afsaltningseventyr.