Etisk investeringsforening dropper korrupte firmaer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Investeringsforeningen Banco, der har specialiseret sig i at investere etisk korrekt, har føjet et nyt punkt til listen med kriterier for selskaber, man vil skyde penge i, fremgår det af en pressemeddelelse fra foreningen mandag.

Det nye punkt er korruption og Banco vil herefter ikke investere i selskaber, der systematisk giver eller modtager bestikkelse, som det udtrykkes.

– Vi arbejder for, at selskaberne indfører bindende medarbejderretningslinjer, der forbyder korruption og bestikkelse, siger Bancos direktør, Kirsten Fjord. – Dette er en markering af, at vi aktivt vil inddrage dette spørgsmål i alle vore virksomhedsdialoger, tilføjer hun i pressemeddelelsen.

Banco gør gældende, at det nye korruptions-kriterium er baseret på krav i OECDs retningslinjer for multinationale selskaber og vedtaget af Bancos etiske investeringsråd.

Det hedder, at problemerne med korruption er blevet langt mere iøjnefaldende i takt med den øgede indsigt i fattigdomsproblematikken i Den 3. Verden. – FN har fremlagt en konvention mod korruption, der afventer ratificering og Verdensbanken har for nylig inkluderet korruption(sbekæmpelse, red.) i sine retningslinjer, fortsætter Banco.

Banco indgik allerede sidste år et samarbejde med 37 andre internationale investeringsfonde med det formål at få olie- og mineselskaberne til at vise eventuelle politiske bidrag til u-lande i deres årsregnskaber, hvilket flere selskaber er begyndt på.

– Vi forlanger åbenhed om, hvem der modtager bidrag. Ellers er der stor risiko for, at bidragene ender på korrupte regimers private konti og dermed ikke kommer befolkningen til gavn, siger Kirsten Fjord.

– Vi mener videre, at selskaberne løber en stor forretningsmæssig risiko, hvis de bliver anklaget for at bidrage til korruptionen i disse lande, lægger hun til.

Banco om Banco (kilde www.banco.dk)

Banco er en investeringsforening, der blev stiftet i 2001 og som foretager alle sine aktieinvesteringer ud fra etiske kriterier. Disse kriterier fastlægges i det Etiske Investerings Råd, der består af både ledelsen i Banco og repræsentanter fra de humanitære organisationer, som Banco samarbejder med.

Til trods for at vi stiller krav til de virksomheder, vi investerer i, går vi ikke på kompromis med afkastet. Dels ved vi, at vores medlemmer ønsker det bedst mulige afkast, selv om de har taget et samfundsmæssigt hensyn ved deres investeringsvalg. Dels forvaltes midlerne af højt kvalificerede medarbejdere med mange års erfaring indenfor kapitalforvaltning.

De sidste årtiers historik fra USA viser i øvrigt også, at der ikke er nogen forskel på afkastet i etiske fonde og øvrige aktiefonde. Vi forventer at kunne påvise det samme mønster herhjemme de kommende år.

Investeringer og deraf følgende indflydelse skal være åben for alle; store som små investorer. Som den første investeringsforening i Danmark giver Banco derfor mulighed for løbende opsparing ud over almindelig éngangsinvestering. Herved bidrager vi til at demokratisere aktiekulturen i Danmark.

Banco har i dag 3 afdelinger:
Banco Human, Nordiske Aktier
Banco Human, Danske Obligationer
Banco Verden

Ved at investere i Banco Humans afdelinger vælger du samtidig at støtte en af de humanitære organisationer, vi samarbejder med. I Banco Verden investeres der i globale aktier. Her anvendes de etiske kriterier også ved den endelige udvælgelse af aktieinvesteringer, men til forskel fra Banco Human gives der ikke et humanitært bidrag.

De humanitære partnere får hvert år “en lille andel på mellem 0,75 og 2 procent af (Human)afdelingernes formue”, som det hedder.

Ledelse. Adm. direktør: Kirsten Fjord

Bestyrelsen består af 3 medlemmer. Formand er advokat Ejvind Sandal, der har lang erfaring som bestyrelsesformand/-medlem i en række virksomheder. Øvrige medlemmer er Kajsa Lindståhl og Klaus Bondam.

Kajsa Lindståhl var tidligere adm. direktør for Banco Sverige, og er i dag bestyrelsesmedlem i en del svenske virksomheder.
Klaus Bondam er teaterchef og skuespiller. Klaus Bondam er videre medlem af borgerrepræsentationen i Københavns kommune, valgt for Det Radikale Venstre.

Banco er en del af Alfred Berg Gruppen, en af Nordens ældste investeringsbanker. Alfred Berg er ejet af ABN-AMRO, en af Europas største banker. Banco gruppen forvalter samlet for knap 17 mia. kr. i Norden og er ledende indenfor etiske og humanitære fonde.

Kilde: www.banco.dk