Det Danske Hus i Palæstina fik uventet besøg af en delegation fra EU-parlamentet, der under en rundrejse blev nægtet adgang til Gaza. SFs Margrethe Auken slog under besøget et slag for det mellemfolkelige samarbejde mellem Europa og Palæstina.
Onsdag formiddag lagde Europaparlamentets officielle Palæstinadelegation vejen forbi Det Danske Hus i Palæstina. Delegationen skulle have været i Gaza, men blev nægtet adgang af Israels regering, fortæller Det Danske Hus i Palæstina i en pressemeddelelse onsdag.
Det gav plads i programmet til at besøge flere NGO’er på Vestbredden og Margrete Auken (SF) mente som næstformand for delegationen, at et besøg hos Det Danske Hus i Palæstina ville være god inspiration for europaparlamentarikerne.
”Vi er alle interesserede i at se, hvordan Europa kan være med til at lave samarbejder, der ikke kun handler om konflikten. Ikke fordi vi skal undgå konflikten. Tværtimod. Når det handler om Palæstina, skal den første sætning altid være: ”Stop besættelsen!”, siger Margrethe Auken og fortsætter:
“Men det er vigtigt også at fokusere på, at der er en hel masse andre følelser og erfaringer på spil i palæstinensernes hverdag”.
“Disse historier fortæller Det Danske Hus på en meget praktisk måde ved at lave samarbejde mellem almindelige palæstinensere og danskere, og det er en god idé”.
Afvisning styrker medieomtalen
Formålet med delegationens besøg var at følge udviklingen i de besatte palæstinensiske områder og Gaza.
Da Margrete Auken besøgte Det Danske Hus sammen med fem kolleger fra Europaparlamentet, var hun stadig skuffet over, at delegationen ikke fik lov at komme ind i Gaza som planlagt.
På den anden side er hun heller ikke blind over for, at afvisningen har givet meget opmærksomhed i pressen:
”Israelerne kvajede sig med at nægte os adgang til Gaza, for nu har vores besøg fået endnu støre medieopmærksomhed. Jeg håber, at vi kommer igennem med et kraftigt budskab om, at Europa skal til at oppe sig. EUs nye retningslinjer overfor bosættelserne er fantastisk, men de skal følges til dørs,” siger Margrete Auken.
Hun henviser til de meget debatterede EU-retningslinjer, der skal sørge for mærkning af varer fra israelske bosættelser og forhindre EU-støtte til israelske projekter på besat jord.
Om Det Danske Hus i Palæstina
Det Danske Hus i Palæstina er en dansk selvejende institution baseret i Ramallah med støtteforening i Danmark. Huset arbejder for at styrke den gensidige forståelse mellem danskere og palæstinensere gennem faglig dialog og samarbejde.
Læs mere om Det Danske Hus i Palæstina på www.dhip.ps
U-landsnyt.dk har i dette efterår haft to journalister i Palæstina. Læs deres artikler fra besøget her. Artiklen Det Danske Hus i Palæstina vil mindske kløften mellem Danmark og Palæstina handler specifikt om det Danske Hus i Palæstina.