DA USA valgte at forlade atomaftalen med Iran i 2018, indførte præsident Donald Trump samtidigt så skrappe sanktioner mod landet, at det i høj grad forhindrede andre lande i at handle med iranerne.
Det har været et stort problem for JCPOA, som aftalen kaldes, da Iran dermed ikke har fået den ventede gevinst ud af at begrænse de atomære aktiviteter. EU, som har gjort meget for at fastholde Iran i aftalen, har grublet over, hvordan den udfordring kunne løses.
Det har taget lang tid, men nu er den første handel gennem INSTEX gennemført.
på sin hjemmeside.
en artikel på TV2 Nyheder.
fået kritik både internt og eksternt for at fastholde sanktionerne i en tid, hvor Iran er et af de værst ramte lande af coronakrisen.
Håber på mere
INSTEX har været undervejs længe. Den blev endeligt oprettet i januar 2019, men det er altså først nu, at der foregår en udveksling under ordningen. Mekanismen er et forsøg på at fastholde atomaftalen ved at sørge for, at EU-lande kan handle med iranerne og undgå de amerikanske sanktioner.
Spørgsmålet er, om det kan redde atomaftalen, som EU ønsker. Det er tvivlsomt i lyset af, at ordningen har været funktionsdygtig i så lang tid uden, at den er blevet anvendt. Transaktioner, der er omfattet af ordningen er ligeledes begrænset, da den foreløbigt kun kan bruges til humanitære og medicinske formål.
Men de tre store EU-lande håber, at der nu kan komme mere fart i handelen gennem INSTEX, og at det kan redde JCPOA.
”Nu da den første transaktion er fuldført vil INSTEX og dets iranske modstykke STFI arbejde på flere transaktioner og at udvide mekanismen,” lyder det fra de britiske myndigheder.