Verdenssamfundet har ved flere lejligheder de senere år lovet et opgør med den massive nedhugst af skov i verden.
Her har EU en kernerolle at spille, da kontinentet har et stort forbrug af produkter, som bidrager til at mindske det globale areal af skov.
Og EU skal i år i gang med at se nærmere på, hvordan man kan reducere forbruget. Det skal ske i et studie, der skal undersøge muligheder for at tilrette politikker, som kan reducere Unionens negative aftryk på skovområder på hele kloden.
Ved et EU-arrangement i Paris under klimaforhandlinger pegede flere paneldeltagere på, at kampen mod afskovning kræver en “holisitisk og sammenhængende” indsats.
Det er der på sin vis også lagt op til med det nye studie, der ifølge oplægget skal undersøge en lang række politikker, eksempelvis handel og investeringer, det interne marked, landbrug, miljø, udviklingspolitik samt klima og energi.
Det er i fin overensstemmelse med ånden i FN’s Verdensmål, hvor man har erklæret, at de globale udfordringer ikke kan løses hver for sig.
Undersøgelsen kan munde ud i en ny europæisk handlingsplan mod afskovning.
Storforbruger og næststørste donor
Mellem 1990 og 2008 har EU importeret 36% af alle afgrøder, der kædes sammen med afskovning.
Det svarer alt i alt til, at der i perioden er blevet importeret produkter til EU-forbrugere, som udgør et tabt skovareal på 9 millioner hektar.
Det fremgår af en EU-undersøgelse, som kan findes her:
http://ec.europa.eu/environment/forests/impact_deforestation.htm
EU har i forvejen et omfattende program for at støtte udviklingslande i at bevare skov, og er verdens næststørste bidragsyder til skovprojekter globalt.
EU har doneret 3 milliarder Euro (knap 22,5 milliarder danske kroner) mellem 2006 og 2014 til REDD+, et program, der skal støtte bevarelse af skov i udviklingslande, og unionen er samtidigt den eneste aktør, der har store programmer under ordningen i Afrika.
Derudover har det europæiske rumfartsagentur (ESA) gjort sattelitbilleder tilgængelig for udviklingslande til at overvåge skov.
Værdien af sattelitbillederne fra det særlige Copernicus-program svarer til omkring 30 millioner Euro årligt, fremgår det af en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.
Læs den her:
http://ec.europa.eu/clima/news/articles/news_2015120101_en.htm
Skov vigtigt for klima og udviklingsmål
Ved klimaforhandlingerne i december i Paris var der afsat en dag i EU’s Pavillion til at diskutere skov.
Skovbevarelse er nemlig nødvendigt, hvis vi skal bremse klimaforandringerne.
“FN’s verdensmål kan ikke indfries, hvis ikke vi beskytter skov rundt omkring i verden. Og hvis vi vil holde temperaturstigningen under 2 grader skal vi handle for at bevare skov”, sagde Ingrid-Gabriela Hoven, generaldirektør i det tyske ministerium for udvikling og samarbejde, BMZ.
Det var et budskab, der blev gentaget af andre deltagere ved arrangementet.
Flere gange i løbet af de seneste år er verdenssamfundet blevet enige om en indsats for at standse afskovningen. Der er løfter om dette i FN’s Verdensmål, i New York erklæringen om skov fra 2014, i 2020-målene for biodiversitet og i Paris-aftalen, som blev vedtaget i december.
Med undersøgelsen vil EU altså kigge på yderligere muligheder for at gøre op med kontinentets medvirken til nedhugst af skov over hele kloden.
EU må kigge på forbrug
Det fremhæves i oplægget til undersøgelsen, at der både skal kigges på udbuds- og efterspørgselssiden.
Og der er grund til at kigge på EU’s forbrug af produkter, der er skyldige i fældning af skov over hele kloden.
Det nævnte flere oplægsholdere ved arrangementet i Paris. EU’s tilgang til skov må være “holistisk og sammenhængende” påpegede flere paneldeltagere.
“Vi bør ikke importere afskovning. Alle varer i EU bør være fri for afskovning”, lød det fra Sir David King, der arbejder med klimaforandringer for den britiske regering.
Han udtrykte stor glæde over EU’s beslutning om at iværksatte en undersøgelse af mulighederne for at reducere det skovødelæggende forbrug.
“Vi må huske at have orden i vores eget hus. Indenrigspolitikken må være i overensstemmelse med den eksterne ageren. Vi har behov for at arbejde meget mere med efterspørgselsiden”, fortalte briten.
Ibrahim Thiaw, der er assisterende Generalsekretær for FN og vicedirektør i UNEP nævnte FN’s verdensmål. Mål nummer 12 er at omstille til bæredygtige former for produktion og forbrug.
“Så længe forbruget er så højt i Europa har vi en stor indflydelse på disse skove. Vi må arbejde med vores mønstre for forbrug. EU’s fodaftryk på skov er stadig meget højt”, sagde han.
Han nævnte ligeledes, at import af illegalt træ eksempelvis er med til at finansiere den militante islamistgruppe Boko Haram.
Det skyldes en mangelfuld implementering af EU’s lovgivning mod illegalt træ i flere sydeuropæiske lande.
Her er en artikel på Globalnyt om problemstillingen: http://globalnyt.dk/content/eus-graenser-er-aabne-illegalt-trae-gennem-sydeuropa
Vurderingen, der skal se på mulighed for at reducere EU’s medvirken til afskovning globalt, bliver efter planen offentliggjort i august.
Læs Terms of Reference for vurderingen her: