På et udenrigsministermøde i EU mandag i Bruxelles blev der bl.a. talt om situationen i Palæstina og Afghanistan og man enedes om strengt at håndhæve importstoppet fra de ulovlige jødiske bosættelser på den besatte Vestbred.
Udenrigsministrene opfordrede parterne i Mellemøsten til at genoptage de direkte forhandlinger om en fredsløsning.
Derudover drøftede de, hvordan EU bedre kan sikre, at det palæstinensiske selvstyre og dermed to-stats-løsningen overlever.
Der var enighed om mere konsekvent at håndhæve forbuddet mod toldfri import af varer fra bosættelserne til EU’s marked. Ligeledes var der enighed om at presse på for at få standset den omfattende nedrivning af palæstinensisk ejendom i både Østjerusalem og på Vestbredden [område C].
Endeligt insisterede udenrigsministrene på, at der etableres en uafhængig mekanisme for overførsel af toldindtægter, som Israel opkræver på palæstinensernes vegne.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):
“Dagens møde viser klart, at vi er enige om, at palæstinenserne skal have de nødvendige betingelser for en holdbar tilværelse. Vi har fra dansk side presset på for at sikre løsninger for mennesker i Palæstina ”on the ground”.
“Det er vi kommet et skridt nærmere i dag. Det ligger i klar forlængelse af de udspil den danske regering kom med i forbindelse med den palæstinensiske udenrigsministers besøg i København for nylig”.
Afghanistan
Som optakt til NATO-topmødet i Chicago senere i maj og donorkonferencen om Afghanistan i Tokyo i juli vedtog udenrigsministrene konklusioner, der bekræfter EU’s langsigtede engagement i Afghanistan. I den forbindelse udtaler udenrigsministeren:
“Vi har fra dansk side gennem den senere tid aktivt arbejdet på at få bekræftet det internationale samfunds – herunder EU’s – langsigtede engagement over for Afghanistan. Jeg er særlig tilfreds med, at vi her og nu har besluttet at øge EU’s bidrag til de afghanske politistyrker”.
Han fortsatte:
“Finansiering af de afghanske sikkerhedsstyrker udgør en afgørende udfordring for langsigtet stabilitet i Afghanistan. Og dagens beslutning ligger meget fint i forlængelse af vores 3C-initiativ, der frem mod NATO-topmødet i Chicago og Tokyo-donorkonferencen tager sigte på at sikre international finansiering af en troværdig og bæredygtig afghansk sikkerhedsstyrke efter 2014”.