FairFishing får EU-millioner til fiskeriudvikling på Afrikas Horn

somali_fisher_man_8785325050
Forfatter billede

EU har bevilget 22 millioner kroner til Somali Fair Fishing til udbredelse af det kystnære fiskeri på Afrikas Horn.

Den danske NGO Somali Fair Fishing har modtaget en bevilling på næsten 22 millioner kroner fra EU til udvikling af fiskeriet i Somaliland og Puntland på Afrikas Horn.

Bevillingen er en anerkendelse af, at Somali Fair Fishing er en central aktør i Somaliland, der har skabt reelle og bæredygtige forbedringer for fiskeriet i et af verdens allerfattigste og mest skrøbelige områder, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Somali Fair Fishing åbnede i oktober 2013 en fiskeristation i Somalilands største havneby Berbera. Siden har der været voldsom vækst i det lokale fiskeri. Ca. 400 fiskere har fordoblet deres indtægter. Der er skabt ca. 30 arbejdspladser på land samt en meget betydelig afledt beskæftigelse.

Bevillingen fra EU er en anerkendelse af de positive forandringer, som indsatsen har skabt. Målet er nu frem til udgangen af 2018 at udvide indsatsen til en række mindre fiskerlejer på Somalilands kyst, samt til havne i  nabodelstaten Puntland, skriver Somali Fair Fishing.

Det overordnede formål er gennem et kommercielt kystfiskeri med fokus på kvalitet og faglighed at forbedre samfundenes økonomi, fiskernes indkomster og ernæringstandarden. Indkomster og ernæring har i Somalia traditionelt været baseret på et nomadeliv, hvor kameler og geder er de vigtigste indkomst- og ernæringskilder. Det er forventningen at indsatsen målbart vil kunne skabe vækst og bæredygtig samfundsudvikling.

Skal udbredes og udvikles

Det enkle koncept bag fiskeristationen i Berbera har været at sikre rigeligt med is til overkommelige priser. Derfor installerede Somali Fair Fishing et isværk i en ny, kølet fiskeristation skabt af kølecontainere.

Disse enkle indsatser betød en voldsom forbedring af hygiejne og kvalitet, samt et stærkt reduceret spild.

Sideløbende har Somali Fair Fishing givet fiskerne træning og mulighed for at få opgraderet deres meget beskedne udstyr. Der er blandt andet leveret store mængder brugt kvalitetsudstyr indsamlet i danske fiskerihavne og skænket til Somali Fair Fishing.

Konceptet indebærer, at fiskerne betaler for is og udstyr herunder alle andre direkte, lokale udgifter. På den måde sikres den økonomiske bæredygtighed i indsatsen. Der er i øvrigt skabt en lokal organisation af fiskerierhvervets interessenter. Den skal videreudvikles og i sidste ende overtage Somali Fair Fishing’s rolle. Noget tilsvarende søges nu udbredt til andre områder og i større skala i området.

Vil gøre pirater til fiskere

Indsatsen er foregået i tæt samarbejde med Somalilands regering, fiskeriministeriet og udviklingsministeriet, og den har skabt ny interesse for fiskeriet på Afrikas horn, og det nyder allerede godt af en række kommercielle investeringer.

Det beskedne forbrug af fisk i hovedstaden Hargeisa var tidligere baseret på import. Nu er der åbnet nye fiskeforretninger og forbruget er øget markant, samtidig med at importen stort set er afviklet.

På længere sigt er der ifølge Somali Fair Fishings fiskerifaglige chef Kurt Bertelsen-Christensen store muligheder for at gøre Somaliland til en betydelig fiskeeksporterende nation, blandt andet til nabolandet Etiopien.

Somali Fair Fishing blev skabt på grundlag af en ide af nu afdøde journalist Jakob Johannsen på et tidspunkt, hvor pirateriet var udbredt omkring Somalia. Han ville gøre pirater til fiskere. Somali Fair Fishing blev udviklet med inspiration i den ide.

Frem til EU-bevillingen er indsatsen alene blevet finansieret via fonde og privat-indsamlede midler. Projektet har nydt godt af donationer fra en lang række virksomheder og af frivilligt arbejde. Gullestrup, Brødrene Harboe, MAERSK og NEXT STEP by Bindslev har være store sponsorer. En væsentlig del af den opnåede succes hænger sammen med, at Somali Fair Fishing har involveret herboende somaliere og dansk/somaliske organisationer med indgående kendskab til lokalområdet i konceptudviklingen og i implementeringen af aktiviteterne.

Yderligere oplysninger kan findes på www.fairfishing.org og på www.facebook.com/fairfishing.org