Familier i Afghanistan: Hvem skal have lov til at spise noget i dag?

Naturkatastrofer og Talebans magtovertagelse har gjort det svært for afghanerne at få mad nok.


Foto: Sayed Khodaiberdi Sadat/Anadolu Agency via Getty Images
Søren Steensig

15. august 2022

Artiklen er skrevet af Mission Østs presseansvarlig Svend Løbner.

Et år efter Talebans magtovertagelse er i Afghanistan ramt af en akut fødevarekrise. Ifølge FN har 40 års krig, tilbagevendende naturkatastrofer, kronisk fattigdom, tørke og COVID-19-pandemien efterladt flere end 24 millioner mennesker med behov for humanitær bistand.

De nyeste tal fra FN’s Fødevareprogram viser, at 92 procent af den afghanske befolkning ikke får tilstrækkeligt med mad hver dag, og at halvdelen af befolkningen har brug for fødevarehjælp.

En kvinde får udleveret penge til at købe mad ved Missions Østs stand i byen Argo. (Foto: Mission Øst)

Mission Østs operationschef Peter Drummond Smith har besøgt landet og melder om så voldsom fødevaremangel, at familier hver dag må afgøre, hvem der skal spise hvor meget hvornår.

”Forældre må træffe forfærdelige beslutninger hver eneste dag: Hvilke måltider kan vi springe over, og hvad kan vi nøjes med at spise i dag? Hvem i familien skal have lov til at spise, og hvem kan undvære mad lige nu?” fortæller Peter Drummond Smith.

Trist at se befolkningen lide

Mission Øst har i 21 år ydet nødhjælp og udviklingsbistand i landets to nordøstlige provinser Takhar og Badhashan. Lige nu er over 100 lokale medarbejdere i fuld gang med at give ”cash for food”, så befolkningen selv kan købe det, de har brug for. For man kan faktisk købe med, hvis man har råd.

Hjælp fra Mission Øst siden januar 2022:

Nødhjælp: Uddeling af ”cash for food”, midlertidigt tag over hovedet, sæbe og andre hygiejneartikler til 67.025 personer.

Vand og sanitet: drypvandingssystemer, kunstvandingskanaler og latriner til gavn for 37.800 personer.

Fødevaresikkerhed og levebrød: Drivhuse, køkkenhaver, dyreopdræt og uddeling af udsæd til gavn for 43.050 personer.

Dertil får familierne såsæd, knowhow og overrislingssystemer, så de kan dyrke deres marker. I år har Mission Øst hjulpet 147.875 personer fordelt i 21.125 familier.

Hjælpen koordineres af programchef Marthen Malo, der vurderer, at op mod 80 procent af den afghanske befolkning lider under fødevaremangel. Han er netop nu på feltbesøg i projektområdets afsidesliggende landsbyer:

”Familierne lider meget. Vi hjælper de mest sårbare 20 procent af indbyggerne i landsbyerne, og her går det godt. De er glade og har høstet afgrøder, men hvad med de andre? Det er trist at se dem lide…”

Mission Øst appellerer til vestlige – og danske – donorer om at yde ekstra støtte til den hårdt plagede befolkning.